Este vorba despre dotarea cu echipamente necesare activităților extrașcolare ale copiilor. Astfel, micii sibieni vor beneficia de softuri educaționale, DVD-uri cu documentare istorice, geografice, pardoseală nouă pentru sala de dans, unelte pentru modelism, echipamente outdoor pentru ecoturism, costume populare, instrumente muzicale, cărți, jocuri didactice. Întreaga investiție are valoarea de 300 000 de lei.

În anul 2020, au fost declarate șase proiecte câștigătoare eligibile pentru bugetare participativă la apelul lansat de Primăria Sibiu. Trei dintre acestea sunt în lucru, iar cel care este realizat deja se numește „CityTree sau dispozitiv similar ”.

În cadrul acestui proiect, Primăria Sibiu a implementat șase filtre de aer pe bulevardul Corneliu Coposu, una dintre cele mai circulate artere din oraș. Dispozitivele au rolul de a reține particulele de praf, protejând populația de efectele nocive ale poluării.

Municipalitatea mai are în lucru un proiect care va contribui la protejarea mediului înconjurător. Se adresează elevilor și este vorba despre colectarea selectivă în școli și licee.

Terasa Panoramică- Dealul Gușteriței

În faza de implementare se află și un proiect care va potența turismul din Sibiu. Cetățenii au dorit ca pe Dealul Gușteriței să se amenajeze bănci, astfel încât cei care vor veni să se relaxeze în această zonă să se simtă cât mai confortabil.

Dealul Gușteriței este un obiectiv turistic cheie al Sibiului, iar investiția este justificată. Un alt proiect selectat pentru bugetare participativă se referă la amenajarea unei parcări supraetajate în zona Pieței Vasile Aron.

Acesta se află în faza de studiu și design. Bugetul pentru proiectare va fi alocat de administrația locală, iar locatarii vor putea să facă abonament pentru locurile de parcare.

Sibienii au dorit să aibă un teren multifuncțional pentru sport în cartierul Tineretului, iar propunerea a fost acceptată. Și acest proiect se află în faza de studiu și design.

Ce este bugetarea participativă

Deși este un instrument civic, folosit cu succes în țările democratice, în România abia pătrunde în administrarea bugetului local.

Practic, este o metodă prin care ideile comunității prind contur. Înainte de aprobarea bugetului local, cetățenii unui oraș sunt invitați să-și exprime dorințele, propunerile cu privire la implementarea unor proiecte în folos public.

Ulterior, toate ideile sunt făcute publice și supuse votului locuitorilor într-un mod transparent. Cele declarate eligibile primesc finanțare totală sau partială din fondurile publice. Ca orice decizie emisă de o autoritate administrativă poate fi contestată în instanță, dacă sunt suspiciuni că propunerile nu au fost validate în mod legal.