Anunțul a fost făcut de Consiliul Județean(CJ) Sibiu, Oficialii instituției spun că se va trata mecanic deșeurile reziduale, lucru care va scădea mult poluarea.

„La Cristian, Consiliul Judeţean Sibiu propune construirea unei instalaţii de digestie anaerobă a biodeşeurilor şi tratare mecanică a deşeurilor reziduale.

Sibiu. Terenul pentru stațiile de deșeuri este pregătit

S-a demarat achiziţionarea terenului pentru construcţie în apropierea depozitului actual de la Cristian, proximitatea celor două obiective reducând costurile de transport, implicit costul serviciului pentru cetăţenii judeţului.

Tratarea s-ar efectua în spaţii închise, folosind o tehnologie avansată, iar la depozit ar ajunge un material semi-inert care nu miroase. S-ar crea aproximativ 50 de locuri de muncă la Cristian. Proiectul mai prevede retehnologizarea staţiilor existente din judeţ (staţii de transfer Avrig şi Agnita, staţia de sortare Şura Mică). De asemenea,  construirea a şase Centre cu Aport Voluntar în vederea colectării separate a deşeurilor. În prezent, acestea  se realizează doar prin câteva campanii anuale, dar şi extinderea sistemului de colectare selectivă în judeţ. Suma estimativă care va fi atrasă din fonduri europene este de aproximativ 100 milioane euro”, notează Agerpres.

Maramureșul se inspiră de la spanioli

Oficialii județului Maramureș au fost, recent, într-o vizită de lucru în Spania, pentru a vedea la fața locului cum sunt gestionate deșeurile.

Exemplele de bune practici la nivel european sunt importante pentru noi și ne dau certitudinea că suntem pe drumul cel bun pentru a rezolva probleme importante pentru maramureșeni, cum este gestionarea deșeurilor.  O problemă care m-a preocupat încă din prima zi de mandat”, a precizat Ionel Bogdan, la finalul discuțiilor cu oficialii spanioli.

Groapa de gunoi a Europei

În România ajung cele mai multe deșeuri din Europa din cauza tarifelor mici pentru depozitare. Autoritățile ungare se plâng că ajung 50-70 de peturi pe minut de transfrontaliere Tisa şi Someş.

„Pentru vecinii noştri maghiari (Ungaria n.red), noi suntem de cele mai multe ori ca vecinul de deasupra care mereu ne inundă; adică inundăm mereu vecinii, dar nici nu luăm măsuri ca să oprim aceste inundaţii. 

Să oferim asigurări că nu se vor întâmpla asemenea fenomene (…) Din ce am văzut din partea autorităţilor maghiare, cele două râuri care pătrund în Ungaria, Someşul şi Tisa, se înregistrează între 50-70 de peturi/minut care ajung din România. Fapt ruşinos pentru noi ca ţară”, a spus Radu Trufan, citat de Agerpres.