Orchestra Filarmonicii Sibiu sub bagheta dirijorului Cristian Lupeș, alături de soprana Veronica Anușca, tenorul Liviu Indricău, Ansamblul PlaCello și dansatori ai Teatrului de Balet Sibiu oferă la un program special care  include compozițiile lui, Mozart, Beethoven și Vivaldi.

Concertul „Uvertura” este un eveniment cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2020.

Filarmonica Sibiu a reluat concertele on-line din 10 decembrie.

Este prima instituție din Ardeal care a recurs la această metodă de reluare a activității, lucru care este în beneficiul tuturor românilor iubitori de muzică bună, deoarece prestația orchestrei poate fi urmărită de oriunde, grație internetului.

„Pentru că despărţirea de public este prea lungă şi pentru că nu dorim să încheiem acest an fără să avem publicul în sală, alături de artişti, am apelat la tehnologie pentru a avea spectatorii alături de noi. Astfel, cu ajutorul aplicaţiei „zoom”, rețelei de socializare Facebook, canalului Youtube,  oricine poate fi prezent în sală, prin intermediul monitoarelor  pe care le-am amplasat printre scaune”, au transmis reprezentanții instituției printr-un comunicat de presă.

Arta în pandemie, acces mai facil la spectacole

Anul care se apropie de final, 2020, a venit la pachet cu o serie de dezavantaje și avantaje, ne-a schimbat obiceiurile, însă, în același timp ne-a făcut să devenim flexibili, să ne adaptăm noilor condiții impuse de pandemie.

Este primul an în care nu se organizează festivaluri, concerte, spectacole de teatru cu public, iar instituțiile de cultură au reușit, în unele cazuri să își desfășoare activitatea cu ajutorul tehnologiei. Astfel,fără să fim nevoiți să ne deplasăm, am asistat virtual la evenimente culturale naționale și chiar internaționale.

La o astfel de „ reprezentare” au recurs și teatrele din Transilvania. Spectacolele, atelierele de povești și creație au fost mutate în spațiul virtual, cu riscul de a pierde transferul de emoție adus de public în sală, lucru la care orice artist ține.