Ședințele de judecată nu au fost suspendate, dar au fost luate măsuri organizatorice în contextul actual.

În prezent, accesul publicului la arhiva Judecătoriei Sibiu, respectiv a Tribunalului Sibiu, nu este permisă, justițiabilii și avocații fiind încurajați să folosească mijloacele de comunicare la distanță, mailurile celor două instanțe și aplicația electronică pentru studiul dosarelor, disponibilă pe site-ul portal.just.ro.

De asemenea, părțile din dosare au fost avertizate că va exista un decalaj între data transmiterii documentelor și înregistrarea acestora, din cauza supraîncărcării sistemului informatic.

În anul 2019, un judecător de la Tribunalul Sibiu avea de soluționat, în medie, 553 de dosare, iar anul acesta se așteaptă ca raportul să arate un număr și mai mare, având în vedere că pe perioada stării de urgență s-au judecat cu prioritate cauzele penale, iar cele civile, care nu au fost considerate urgente, au fost suspendate.

Numărul mare de cereri nou înregistrate are la bază, printre altele, faptul că românilor nu le place foarte mult partea de mediere, un mod alternativ, amiabil, de soluționare a unor litigii.

Ardelenii au testat ședintele de judecată on-line

Încă de la debutul pandemiei, magistrații și avocații din Ardeal s-au implicat activ în simularea ședintelor de judecată on-line, prin platforma Zoom.

Cei care au dat startul au fost clujenii, dorind să vadă rezultatele digitalizării în actul de justiție.

De altfel, în Cluj, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, instanțele au avut prima pagină de internet, pe când alte judecătorii din țară nici nu visau la așa ceva.

Grație unui informatician pasionat de munca sa, în 2008, instanțele din Transilvania aveau deja peste 600 000 de documente scanate și introduse în sistemul informatic.

Dacă la început a fost privită ca o inovație, digitalizarea instanței a început să fie promovată ca o necesitate, abia după ce pandemia de coronavirus ne-a modificat activitatea cotidiană.

Sunt voci din justiție care, nu de puține ori s-au exprimat public că suntem codașii Europei la modernizarea instanțelor.

Într-un final, Guvernul a adoptat proiectul de lege care permite audierea părților din dosarele civile prin video-conferință, lucru care va degreva activitatea instanțelor și nu va permite ca românii să formuleze cereri la CEDO, pentru încălcarea dreptului la un proces într-un timp rezonabil.

Ministerul Justiției a anunțat că s-au alocat fonduri suficiente pentru dotarea judecătoriilor și tribunalelor din țară cu sisteme audio-video, mai precis, suma de 38 de milioane de lei va fi folosită pentru digitalizarea justiției din România.