O primă analiză la nivelul Primăriei Sibiu, făcută publică de firma care asigură ridicarea gunoiului din fosta capitală culturală europeană, arată că aproape un sfert din locuitori nu plătesc taxa pentru salubrizare.

Pe pagina de Facebook a societății Soma Salubrizare Sibiu sunt postate imagini dezolante din oraș, care arată cum gunoiul ajunge pe stradă sau lângă tomberon.

De asemenea, sunt mărturii ale angajaților care spun că au găsit frecvent mici animale de companie, fie vii, fie moarte, cum ar fi câini și pisici.

Diana Mureșan, consilier local, a propus reducerea taxelor pentru cei care selectează gunoiul în mod corect, în vederea stimulării tuturor locuitorilor să procedeze în acest fel, dar și modificarea bazei de calcul a acestor taxe, pornind de la cantitatea de gunoi produsă, nu de la suprafața imobilului în care locuiesc.

Această propunere va fi supusă dezbaterii publice, urmând ca noile tarife să se aplice de anul viitor.

Reprezentanții firmei de colectare a deșeurilor spun că sistemul de plată privind cantitatea de gunoi, nu suprafața imobilului, este eficientă în rândul celor care locuiesc la case, nu la blocuri, unde cetățenii merg și aruncă pungile cu gunoi aproape oriunde.

Acțiuni de educare a populației

De-a lungul timpului, oficialii Primăriei Sibiu, cei ai firmei de salubrizare au încheiat mai multe parteneriate cu unitățile de învățământ, astfel încât informațiile privind colectarea selectivă să fie puse în practică, iar elevii și studenții pot fi primii care oferă un exemplu de bune practici.

Unul dintre parteneriate vizează măsurarea cantității de deșeuri produse la nivelul fiecărui apartament cu ajutorul tehnologiei, mai precis, folosirea unor carduri de acces la platformele publice pentru deșeuri.

În această acțiune vor fi implicați studenții Universității ”Lucian Blaga ” din Sibiu, dacă aleșii municipali își vor da acordul pentru realizare.

Reguli pentru gestionarea gunoiului în timpul pandemiei

Societățile de colectare a gunoiului menajer au venit cu o serie de recomandări pentru populație în plină pandemie de coronavirus, când suntem mai expuși la infectare.

Aceștia subliniază că nu este permisă aruncarea deșeurilor direct în pubelă, fără folosirea unui sac menajer, iar persoanele aflate în izolare la domiciliu, care se tratează de Covid sub supravegherea medicului de familie, este necesar să dea dovadă de prudență maximă, astfel încât, măștile, șervețelele, recipientele folosite să fie depozitate separat de restul gunoiului menajer.