Managerul Spitalului de Urgență Sibiu a făcut, vineri, 19 martie, un apel la populație să doneze sânge, dar și plasmă pentru pacienții Covid, aflați în stare gravă.

„Nu este prima dată când la Spitalul Judeţean este criză de sânge, dar de fiecare dată la mijloc sunt vieţi omeneşti. Nu avem voie să rămânem indiferenţi în faţa acestei situaţii, pentru că sângele înseamnă viaţă pentru zeci de bolnavi de pe paturile de spital. Haideţi să venim împreună în sprijinul semenilor noştri, aflaţi în suferinţă! E un gest de normalitate, un gest de umanitate! Pe 24 martie, ora 10.00, donează! Contează!”, a transmis directorul Florin Neag, în cadrul unei campanii de donare de sânge”, a precizat Florin Neag, citat de Agerpres.

Sibiu. E nevoie urgentă de sânge și de plasmă

Spitalul din Sibiu este acreditat de Ministerul Sănătății să monitorizeze pacienții cu Covid-19 care primesc plasmă de la donatori.

În ultimul timp, unitatea medicală a fost în plin scandal național. Totul a pornit de la  declarațiile privind legarea pacineților de la ATI.

Medicii susțin că este o practică unitară, iar acest lucru nu a afectat actul medical.

Cum poate salva plasma vieți

Bilanțul autorităților arată că, la un an de pandemie, pacienții cu Covid aflați în stare gravă, pot fi salvați prin administrarea plasmei. Aceasta se  recoltează  de la cei vindecați.

Dintre pacienții intubați care au primit plasmă convalescentă au supraviețuit 103 pacienți, reprezentând o rată de supraviețuire de 24,7%.

Medicii spun că este mult mai eficientă, dacă este adminsitrată rapid, de la primele momente în care pacientul dă semne că va ajunge intubat.

Tratamentul cu plasmă în cazul pacienților cu Covid vine după studii amănunțite.

Unul dintre medicii din prima linie a dezvăluit pentru evztransilvania.ro că la început nu știau cum să îi ajute pe pacienți.

„ La început nu știam ce să facem. Pacienților cu probleme respiratorii, deși li se administra oxigen, nu erau bine.