Potrivit AGERPRES, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu a descoperit un focar de pestă porcină în comuna Gura Rîului, unde un mistreț a fost găsit mort.

Direcotrul instituției, Șerban Țichindelean a precizat că s-au luat măsuri urgente de control ale bolii.

„Ca urmare a confirmării acestui focar a avut loc şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu. În cadrul şedinţei s-a prezentat planul de măsuri şi a fost adoptată decizia nr 10/03.02.2021, conform căreia acesta s-a aprobat.

Conform art 16 din Directiva 60/2002 s-au stabilit următoarele: Localităţile aflate în zona infectată sunt: Sibiel, Săcel, Cristian, Orlat, Fântânele, Poplaca, Răşinari şi Gura Râului”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Sibiu.

Potrivit sursei citate, măsurile vor fi menținute pentru 12 luni de la constatarea cazului în comuna Gura Rîului.

Porci mistreți bolnavi de pestă porcină în Caraș-Severin

Potrivit autorităților sanitar veterinare din Caraș Severin, mai multe zeci de cazuri de porci mistreți infectați cu pesta porcină au fost descoperiți în fondurile de vânătoare din județ. DSV avertizează că boala se poate răspândi și în gospodăriile populației.

Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) a confirmat prezența virusului de pestă porcină în urma analizei mai multor probe de la porcii mistreți, relatează reșița.ro.

Autoritățile sanitar-veterinare au ridicat cadavrele animalelor bolnave și au dezinfectat zona, urmând să se aplice măsuri de restricțe.

Până în prezent, în județul Caraș Severin sunt active trei focare de pestă porcină africană la porci domestici. Unul e la Sacu, iar celelalte două focare au fost confirmate la Bocșa.

Măsuri propuse pentru combaterea răspândirii pestei porcine

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Caraș-Severin fac un apel la populație. Conform unei informări emise de către DSV Caraș Severin, oamenii trebuie să se informeze înainte de a achiziționa un porc. De asemenea, să cumpere doar din zone unde nu evoluează pesta porcină.

Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru om, dar este letală în cazul animalelor. Totodată, poate produce pagube economice considerabile.