Focare de pestă porcină africană au fost descoperite în comunele Vurpăr și Dârloș, informează Prefectura Sibiu.

”Un focar se află într-o exploataţie din comuna Vurpăr (în urma morţii unui porc), iar al doilea focar se află în comuna Dârlos (în urma morţii a 18 porci)”, precizează sursa citată.

Reprezentanții Centrului local de Combatere a Bolilor Sibiu s-au reunit de urgență și au prezentat un plan de măsuri pentru fiecare focar în parte. În localitatea Vurpăr, în exploatație mai trăia un porc, acesta fiind ucis.

Porci uciși de teama infectării cu pesta porcină

În localitatea Dârloș, autoritățile au ucis 74 de porci ce erau în exploatație. Animalele au fost ucise pentru a preveni răspândirea rapidă a focarului de boală. În ambele localități s-a întocmit dosar de despăgubire, informează Prefectura Sibiu.

Principalele măsuri pentru crescătorii de porci

Autoritățile spun că este esențial să se respecte mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei porcine. Crescătorii de porci să nu intre în adăpostruile unde cresc animalele cu hainele care au fost în afara exploatației. Este recomandat dezinfectarea la intrare în adăpost.

Creșterea porcile se va face doar în spații îngrădite, fără a exista posibilitatea de a veni în contact cu porci străini sau mistreți. Animalele vor fi hrănite cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută. Nu se vor scoate animalele din exploatație, în scopul montei cu animale din alte exploatație.

Cum se pot obține despăgubiri de la stat

Cererile pentru despăgubirile crescătorilor de porci se depun la Agenția de Plăți și Intervenție din județul de domiciliu. La baza plății, va sta nota informativă, realizată de inspectorii DSVSA.

Inspectorii sanitar-veterinari fac un apel la populație și recomandă să se informeze înainte de a achiziționa porci pentru crescut. De asemenea, să cumpere doar din zone unde nu evoluează pesta porcină.

Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru om, dar este letală în cazul animalelor. Totodată, poate produce pagube economice considerabile.