La un an de când în România a fost declarată starea de urgență, un an în care secțiile ATI din țară au fost asaltate, cei din Secția ATI din Sibiu află cum ar trebui procedat! Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a dat amenzi în valoare de 12.000 de lei în urma unui control efectuat la Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, „pentru nerespectarea procedurii privind contenţia(imobilizarea-nr)” şi „lipsa parafei medicilor specialişti sau primari în foile de observaţie, unde există doar parafa medicului rezident an I sau II”.

„Pentru nerespectarea procedurii privind contenţia, respectiv lipsa registrului de contenţie şi a acordului informat, s-a aplicat sancţiunea contravenţională cu amendă directorului de îngrijiri al unităţii sanitare, conform H.G. nr 857/2011 art 32 lit. k, în valoare de 2.000 de lei. Pentru lipsa parafei medicilor specialişti sau primari în foile de observaţie unde există doar parafa medicului rezident an I sau II, s-a aplicat sancţiune contravenţională cu amendă medicului şef ATI, acesta fiind şi coordonatorul de rezidenţiat, conform H.G. nr 857/2011 art. 30 lit. n, în valoare de 10.000 de lei”, se precizează într-un comunicat de presă al Prefecturii Sibiu.

A fost nevoie de un scandal mediatic ca să aflăm, și, odată cu noi, și medicii ATI, că „ procedura de contenţie va fi actualizată conform prevederilor Legii nr. 487/2002 cu modificările şi completările ulterioare”. Întrebarea legitimă este: conform cărei proceduri de contenție acționau medicii de la ATI, dacă nu aplicau nici măcar o procedură din 2002, adică o procedură stabilită în urmă cu 19 ani?

De cinci luni, secțiile ATI din Sibiu sunt verificate de doi inspectori DSP

De asemenea, cei doi inspectori ai DSP care verifică zilnic, începând din noiembrie 2020, cele trei secţii ATI cu pacienţi COVID din judeţ nu au găsit nicio neregulă aici, a transmis instituţia. Totodată, inspectorii DSP au mai precizat că informează zilnic Ministerul Sănătății referitor la numărul de paturi COVID-19 din fiecare secție ATI din județ. De asemenea, Ministerul Sănătății primește informații și despre câte persoane sunt intubate, ventilate și conectate la oxigen. Înseamnă că nu era nevoie de „inspectori” care să contabilizeze diferite cifre. Din moment ce aceștia primeau cifrele la fiecare spital, poate nu intrau în secții să numere paturile și pacienții. Ajungea să fie angajați oameni care știau să scrie și să socotească corect.

Iar dacă erau doar parafele rezidenților pe fișele pacienților, ne întrebăm, la fel de legitim, dacă personalul medical lucrează la ATI conform protocoalelor sau după ureche. În definitiv, aceștia ar trebui să vindece sau măcar să încerce să-i vindece pe bolnavi.

Luni, prin amenzile date, s-a admis că nu era totul în regulă. MAI RÂMÂNE O ÎNTREBARE : câte altele nu sunt în regulă?