Este vorba despre o investiție  de patru milioane de euro. Cuprinde  modernizarea a două centre şcolare pentru educaţie incluzivă din municipiile Sibiu şi Mediaş. Banii sunt, în fapt, fonduri europene.

” Avem în derulare investiţii şi lucrări importante în infrastructura rutieră şi susţinem, începând cu acest an, modernizarea Centrelor de Educaţie Incluzivă de la Mediaş şi din Sibiu, pentru care vom asigura inclusiv dotări importante, cu mobilier şcolar, tehnică de calcul şi echipamente IT, materiale educaţionale interactive şi jocuri. Sperăm că astfel vom face mult mai atractiv învăţământul pentru elevii cu nevoi specifice din judeţ. Pentru următoarea perioadă de finanţare, avem în vedere modernizarea centrului similar din Dumbrăveni, dar şi multe alte investiţii importante, în domeniul infrastructurii, inclusiv în cea privind domeniul cultural, care trebuie să susţină relansarea turismului după pandemie în judeţul nostru”, a declarat preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, pentru turnulsfatului.ro.

Sibiu. Investiție majoră în educație . Elevii sunt așteptați în bănci

Consiliul Județean informează că sunt peste 200 de beneficiari ai acestui centru. Echipamentele vor fi folosite pentru studiu. Este important ca ei să se simtă ca toți ceilalți copii din învățămntul de stat, spun autoritățile din Sibiu.

Statul nu are, totuși, infrastructura pentru învățământ

Pandemia de COVID a arătat cât de sărac este statul român. Trecerea la învățământul on-line a arătat că statul nu are bani și logistica necesară, iar părinții au fost nevoiți să scoată din buzunar bani grei pentru educația gratuită.

Oficialii Salvați Copiii spun că 7 din 10 părinți au cumpărat astfel de dispozitive, iar costul mediu a fost de 5800 de lei/familie.

La toate aceste cheltuieli s-a adunat  și contribuția la fondul școlii și al clasei. Raportul întocmit de Salvați Copiii arată contribuții obligatorii. Nu au fost diminuate în pandemie, așa cum spun părinți că ar fi trebuit să fie normal.

Fondul școlii este o contribuție obligatorie pentru 13% dintre părinți. Majoritatea celor care achită acest fond afirmă că nu primesc chitanță. În mod surprinzător, această contribuție a rămas, ca incidență, la un nivel similar cu perioada pre-pandemică, în 2018 studiile Salvați Copiii estimând că acest fond este obligatoriu pentru 13% dintre părinți, se arată într-un raport al organizației Salvați Copiii.