Noul Regulament privint taxa de salubrizare a fost votat de majoritatea formată din PNL și FDGR, vineri după-amiază. Adoptarea noului Regulament a avut loc în cadrul unei ședințe extraordinare în cadrul căreia s-au exprimat doar șase voturi ,,împotrivă”. Consilierii USR PLUS și PSD nu au fost de acord cu noile modificări a taxei de salubrizare.

Începând din 8 februarie, sibienii vor plăti în acest an taxe mai mari pentru salubrizare. Altfel spus, noua taxă prevede ca persoanele care locuiesc singuri ( 21.829 de sibieni) vor plăti o taxă anuală de 192 de lei. Cei care locuiesc câte doi ( 44.500) vor achita o sumă de 384 de lei. Taxele pentru 2021 au crescut cu 45,45% față de anul trecut.

Pentru aproape 29.000 de sibieni care locuiesc trei într-un imobil, taxa de salubrizare ajunge la 504 lei ( abonamentul Practic), față de 396 de lei anul trecut.

Creșteri și scăderi

Sibienii care au plătit anul trecut taxa de salubrizare, anul acesta vor achita taxe mai mici. Pentru cei care locuiesc câte patru, conform noului Regulament, taxa de salubrizare a scăzut cu 5 %. Persoanele care stau câte cinci vor achita anul acesta cu 24% mai puțin, iar cei care stau câte șase, reducerea ajunge la 36 %.

Pentru implementarea noului regulament, liberalul Adrian Bibu a cerut date precise referitor la modernizarea platformei publice pentru colectarea deșeurilor. Noul regulament se bazează pe principiul ,,Plătește pentru cât arunci”.

Marian Popa, directorul Serviciului de salubrizare din cadrul Primăriei Sibiu,a precizat în ședința extraordinară că se vor moderniza peste 300 de platforme publice din oraș. Totalul investiției ajunge la 16 milioane de euro.

Dacă proiectul primește finanțare, termenul de execuție este de 18 luni.

FDGR: ,, Putem merge înainte”

Paul Mezei, reprezentantul grupului FDGR, a susținut noul regulament și a îdenmnat pe aleșii locali să-l voteze.

”M-am uitat un pic, am studiat și am constatat un fapt: la 16 lei pe lună pentru o persoană se ajunge la patru ridicări.

Am ajuns ca acest cost să fie mai mic decât un pachet de țigări. Eu zic că putem merge înainte să ne asumăm acest Regulament”, a spus Paul Mezei.

USR PLUS: ,,Regulamentul nu încurajează cetățenii”

Diana Mureșan, liderul de grup al consilierilor USR PLUS, a fost împotriva noului Regulament. El susține că, în lipsa unei infrastructuri, regulamentul nu încurajează cetățenii să sorteze gunoiul.

”Lipsa infrastructurii este vina administrației locale, nu a cetățeanului. Și nu vorbim de faptul că s-au făcut schimbări la nivelul conducerii administrației, ci vorbim de aceeași administrație de mult timp.

În plus, o entitate care oferă servicii trebuie să ofere posibilitatea de a alege pachete diferite. (…) regulamentul nu încurajează cetățenii să sorteze gunoiul. Noi nu o să putem vota Regulamentul așa cum este prezentat azi”, a precizat liderul grupului USR PLUS.

PSD: Modul în care ați gestionat problema este defectuos

Cătălin Stanciu, președintele organizației municipale a PSD a votat împotriva noii taxe de salubrizare. El a precizat faptul că nu vor fi colectate sumele necesare pentru a acoperi cele 38 de milioane de lei estimate a costa serviciile de colectare pentru 2021.

„Pe lângă faptul că venim cu o majorare substanțială, rămânem cu opt milioane pe care nu le colectăm. Modul în care ați gestionat problema este defectuos. Creșterea taxei trebuia făcută etapizat, dar se face acum brusc, după ce anul electoral s-a încheiat.

Trecem peste elementul celor două campanii electorale care ar fi fost influențate dacă aceste taxe s-ar fi mărit de mai demult”, a declarat Cătălin Stanciu.

Noul Regulament privint taxa de salubrizare a fost votat de majoritatea formată din PNL și FDGR, vineri după-amiază. Începând din 8 februarie, sibienii vor plăti în acest an taxe mai mari pentru salubrizare