Conform datelor Direcției Agricole Sibiu, comunele din proximitatea Sibiului au devenit foarte căutate, iar în ultimele 12 luni prețurile au crescut considerabil. Față de anul 2020, prețul mediu pe metru pătrat de teren agricol a crescut cu 35 % datorită pandemiei de coronavirus.

Georgeta Irimie, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Sibiu, a precizat pentru Turnul Sfatului că:„Prețul mediu de vânzare al terenurilor din extravilan de pe raza județului Sibiu pentru anul 2019 este 7,65 lei/mp, iar pentru anul 2020 este 11,54 lei/mp”.

Comunele din Sibiu și din Mărginime sunt la mare căutare datorită prețului mediu plătit pe un hectar în extravilan.

„Primele 10 localități din județul Sibiu din punct de vedere al prețului mediu de vânzare al terenurilor din extravilan de pe raza județului Sibiu pentru anul 2019 sunt: Șelimbăr, Gura Râului, Roșia, Poplaca, Rășinari, Sibiu, Cisnădie, Șura Mică, Cristian și Mediaș. Pentru anul 2020 sunt: Șelimbăr, Poplaca, Sibiu, Sadu, Gura Râului, Rășinari, Roșia, Cisnădie, Șira Mică și Cristian”, conform datelor Direcției pnetru Agricultură, informează Turnul Sfatului.

Valea Hârtibaciului, cea mai căutată

În topul localităților cu cele mai multe terenuri de vânzare se află Valea Hârtibaciului. În 2019 și 2020, localitățile din Valea Hârtibaciului au cele mai multe oferte de vânzare a terenurilor din extravilan.

Nocrich, Bârghiș și Alțâna au fost în top în 2019, iar în 2020 pe primele poziții s-au aflat Nocrich, Alțâna și Roșia.

O reprezentană a unei ferme din județul Sibiu susține că agricultura a rămas și va fi un sector foarte profitabil, atâta timp cât există dedicare și dorință de dezvoltare.

Agricultura reprezintă cel mai profitabil sector 

„Agricultura este un sector profitabil, dacă știi să-l faci cu cap. Avem în județul Sibiu numeroase exemple de ferme care realizează produse de înaltă calitate și fac export, precum avem și exemple de ferme de subzistență, în multe localități oamenii păstrând încă mentalitatea învechită de a lucra fiecare de capul lui, cum poate, câte o mică parcelă de teren. Apoi se miră că productivitatea este extrem de mică sau că nu intră în vizorul marilor companii pentru desfacere”, a declarat reprezentantul uneia dintre cele mai mari ferme din județ.

De asemenea, reprezentantul fermei din Sibiu a adus în discuție faptul că în 2020 multe persoane cu o situație financiară bună au decis să cumpere de la pământuri până la aur.

,,În 2020 am mai văzut un fenomen interesant. În vremuri de incertitudine oamenii care au bani preferă să-i investească în cele mai sigure lucruri: pământuri, imobiliare, aur”, a mai explicat reprezentantul.

Conform economica.net, Transilvania are cele mai ieftine terenuri agricole din România. Motivul pentru care au un preț mai redus ca și în alte zone e relieful ce nu are aceeași fertilitate ca și cele din Oltenia, Munteni și Banat.