DGASPC Sibiu a organizat, în colaborare cu judecătorul Cristi Danileț, primul curs online de educație juridică pentru 247 de copii din centrele de plasament.

Laura Vîlsan, directorul instituției, a anunțat că-și dorește pentru copii să învețe noțiuni juridice de bază și să cunoască drepturile lor, informează AGERPRES.

„Am organizat în premieră în rândul DGASPC-urilor din ţară o întâlnire online de #educaţiejuridică cu judecătorul Cristi Danileţ, fondator al asociaţiei VeDemJust.

De ce? Pentru simplul motiv că mi-am dorit ca toţi copiii care beneficiază de o măsură de protecţie specială să fie informaţi despre anumite noţiuni juridice de bază, consecinţele anumitor acte sau fapte antisociale, dar şi să cunoască aplicaţia Lege-n-dar pe care o pot descărca gratuit şi care conţine informaţii utile pentru ei în vederea pregătirii lor pentru viaţa de adult.”, a precizat Laura Vîlsan.

Participarea a 247 de copii din centre de plasament la primul curs online de educație juridică

Laura Vîlsan a mai precizat pe pagina sa de Facebook, că la întâlnirea în mediul online cu Cristi Danileț au participat 247 de copii din mai multe centre de asistență socială.

,, Au participat 138 copii din centre şi asociaţii care au contractat de la noi servicii de tip CTF şi 109 copii din asistenţă maternală”, a scris Laura Vîlsan, pe Facebook.

Pot cultiva în grădina mea canabis?

Copii l-au asaltat pe judecător cu numeroase întrebări și a răspuns cu exemple de cauze infractori minori.

„Printre întrebările puse de copii.  Dacă văd ceva în neregulă la casa din vecini pot interveni sau trebuie să chem poliţia? Ce pedeapsă este pentru consum de canabis? Pot cultiva în grădina mea canabis? Dacă în autoapărare omor pe cineva, care e pedeapsa, ce se întâmplă? Pot să dau examenul de şofer înainte de 18 ani? Dacă îmi cineva o palmă eu reacţionez şi-l omor ce se întâmplă? Pot să îmi schimb numele ca să fie la fel ca cel al asistentului maternal? Este infracţiune dacă intru pe dark net?”, sunt doar câteva dintre numeroasele întrebări formulate de copii.

Cristi Danileț a avut răbdarea necesară și a răspuns la fiecare întrebare. Judecătorul le-a explicat Codul Penal și ce obligații au de la vârsta de 14 ani.