Oficialii instituției mai sus amintite precizează că plata se face în luna în care cer ajutorul, dacă depun toate actele până la data de 20 ale lunii, în caz contrar, imediat în luna următoare.

Cum s-au modificat criteriile de acordare

Este foarte important ca solicitanții ajutorului să aibă în vedere faptul că s-a modificat plafonul maxim de venituri/membru de familie. Mai exact, a crescut de la 750 de lei pe lună/membru de familie la 800 de lei/lună , lucru care ar putea determina o creștere a numărului de beneficiari.

La Sibiu, cererile se depun la Primărie, în cadrul Serviciului de Asistență Socială.

Cei care vor să primească ajutor din partea statului, pentru a plăti încălzirea în timpul iernii, trebuie să aducă mai multe documente justificative cum ar fi: dovada domiciliului, factură pentru furnizarea de  gaze din luna curentă, adeverință de venit, inclusiv pentru ceilalți membri ai familiei, iar cei care au în proprietate autoturisme, motociclete, trebuie să atașeze la dosar și documentul care atestă anul de fabricație al acestora.

De asemenea, cei care solicită ajutor pentru plata energiei termice, trebuie să se aștepte la unele verificări. Administratorul blocului va controla, dacă numărul persoanelor declarate în componența familiei coincide cu numărul de persoane pentru care se achită lunar cheltuielile de întreţinere.

Totodată, va verifica dacă titularul a bifat numărul de camere şi a semnat cererea-declaraţie pe propria răspundere.

Ajutoarele de încălzire, la fel ca tichetele sociale, fac parte din programele naționale pentru eradicarea sărăciei.

Având în vedere că în anul 2020 foarte mulți români și-au pierdut slujba sau sunt în șomaj tehnic, este posibil ca până în martie 2021, numărul cererilor să fie mult mai mare, spre deosebire de anii trecuți.