Taxa de salubritate mărită i-a împins pe sibieni săorganizeze cel mai mare protest de la debutul pandemiei.

Din cauza restricţiilor impuse pe perioada stării de alertă, protestul de faţă a fost unul ceva mai neobişnuit, fiind organizat fără solicitarea unei aprobări din partea primăriei. Astfel, înainte de ora 15:00, sibienii s-au adunat în Piaţa Mare din Sibiu, unde au dezbătut problema majorării taxei, arătând public, presei, nemulţumirea cu privire la modalitatea de calcul a creşterii exagerate a acesteia.

Majorare „ilegală şi imorală”

Nefiind de acord cu majorarea taxei de salubritate, oamenii consideră ilegal şi imoral ca persoanele care locuiesc singure să achite o taxă precum familiile de 4, 5, 6 persoane.

„Eu trebuie să plătesc de trei ori mai mult și mie nu îmi convine. Sunt singură. Cum să plătesc cât o familie cu 6 membri? Este ilegal și imoral, dar nu știu dacă celor care ne conduc le mai pasă de morală, că dacă le-ar fi păsat nu ar fi dat regulamentul acesta. Dintr-o pensie de 1.400 de lei să plătesc cât o familie care însumează poate 10.000 de lei și care și produce gunoi pentru 4 -5 persoane?”, a zis o sibiancă din cartierul Turnișor, potrivit tribuna.ro

Conform acesteia, în zona blocurilor din cartierul anterior menţionat, care trebuia în mod normal să fie curăţată de către serviciul public, în momentul de faţă teritoriul respectiv se află într-o stare jalnică din cauza faptului că nimeni nu se oboseşte să adune gunoaiele strânse. „La fel am auzit că se întâmplă și în Vasile Aaron. Păi noi de ce plătim dacă servicii nu avem?”, a mai adăugat aceasta.

Opinii ale protestatorilor. Taxa de salubritate „o taxă din pix”

Potrivit sursei menţionate anterior, protestatorii şi-au opinat nemulţumirea după cum urmează:

În glumă, un sibian a propus să îşi achite taxa de salubritate de 430 de lei pe lună, cu toate că deţine o locuinţă în care nu locuieşte absolut nimeni, însă cu un amendament:

„Mă duc și eu la Primărie să îmi dea și mie o indemnizație pe lună pentru că nu fac absolut nimic, nu produc niciun deșeu. Nu fac nimic, la fel cum Soma nu face nimic în plus pentru banii aceștia. Să îmi dea și mie, dacă tot se dau bani”.

„Orice majorare trebuie să se bazeze pe ceva. Cum să majorezi o taxă pentru că decide UE sau Consiliul Local sau cine decide bazându-te pe consumul unei locuințe? Păi în locuința aia pot sta 2, pot sta 10 persoane. La fel poate sta o singură persoană sau niciuna. Cine produce gunoi? Omul sau apartamentul? NU vedeți că nu oamenii ăștia nu gândesc? Ei au pus o taxă din pix și proștii să plătească! Nu mai merge”, a spus o sibiancă.

Taxa de salubritate scumpită de la 7 lei de persoană la 11 lei

„A fost 7 lei de persoană salubritatea, s-a scumpit la 11 lei. Eu vreau civilizație, dar asta este exploatare, nu civilizație! Noi i-am ales dar nu au făcut nimic, au făcut un brăduț și acum vin să ia piele de pe noi! Țara arde și baba se pieptănă. Repede s-a scumpit gunoiul, dar înainte de alegeri nu au spus nimic, că aveau interes! Să ne lase!”, a opinat o altă sibiancă.

„Impozitele pe case și pe mașini sunt sub valoarea pe care o cer ei pentru o locuință. Nu există nicio bază, nicio fundamentare științifică pentru ca cineva să spună că 430 de lei e suma normală pe care trebuie să o plătim. Nu e normal să ceri 430 de lei unui proprietar care are un apartament nelocuit.

Nu e normal să ceri 430 de lei unuia care nu are pubele, nu are o relație cu Soma. Dar peste toate, nu este normal ca Primăria să cedeze drepturile ei pentru noi, drepturi pe care noi i le-am dat ca să ne reprezinte, unor firme de buzunar, politizate, cu câte 12 specialiști cu ghilimele. Sunt lucruri care ne nemulțumesc”, a declarat un sibian.

În opinia acestuia, proiectul de majorare a taxei de salubritate trebuie neapărat respins, iar Primăria este nevoită să îşi asume dezvoltarea unei baze de date, pentru a se cunoaşte „cine și unde stă, ce structură are familia, cât gunoi preia Soma, unde le duce, cât duce, cât prelucrează, care este costul corect în regim de eficiență și numai după aceea să stabilească tariful pentru populație”.

Protestatori calmi şi civilizaţi

Desfăşurarea protestului s-a realizat într-un mod civilizat, nu s-a scandat, mai ales având în vedere faptul că în perioada stării de alertă, astfel de adunări publice sunt strict interzise.

Pentru protejarea zonei şi pentru asigurarea liniştii publice, în zona de protest au fost detaşate mai multe echipaje de jandarmi care au reamintit protestatorilor să păstreze distanţa socială.

Finalizarea protestului s-a soldat fără incidente, însă, potrivit oamenilor, aceştia sunt dispuşi ca în eventualitatea cazului în care aleşii locali nu vor veni cu un punct de vedere cu privire la renunţarea majorării taxei de salubritate şi a impunerii unui tarif per locuinţă, fără contactarea persoanelor care locuiesc în gospodărie, să reia în orice moment manifestările de genul acesta.

Foto: Răzvan Negru, Dumitru Chiseliţă