Chiar dacă Poliţia Română a demarat, încă de la data de 23 noiembrie 2020, o acţiune naţională „Foc de Artificii”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice, descoperirile sunt zilnic tot mai spectaculoase.

La data de 24.12.2020, în jurul orelor 11.00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier și Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au oprit în trafic, pe DN 14, în localitatea Copșa Mică, un timișorean în vârstă de 46 de ani, angajat al unei societăți comerciale autorizate din Timiș, care transporta 2.000 de kg de articole pirotehnice pentru anumite societăți beneficiare. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că respectivele societăți nu au comandat articolele pirotehnice transportate. Articole pirotehnice erau din categoriile F1, F2, F3, F4, P1 si T1. Bunurile au fost indisponibilizate, în vederea confiscării. Valoarea acestora este estimată la suma de 60.000 de lei.
În cauză, se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută de Legea nr. 126/1995. Polițiștii români atrag atenția cetățenilor: nu achiziționați materiale pirotehnice de la persoane neautorizate și sesizați orice încălcare a legii prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliție!

”Vă informăm că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii. Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Totodată, persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Luciana Lazăr, preluată de oradesibiu.ro.