Situaţia înregistrată la Spitalul Foişor, cea a evacuării pacienţilor, a fost analizată şi de către deputatul USR PLUS, medicul Adrian Wiener.

Acesta a precizat că „ceea ce s-a întâmplat la Foișor s-a întâmplat de sute de ori cu sute de secții de spital evacuate responsabil pentru a salva vieți; viețile pacienților cu Covid-19”.

În continuate Wiener a mai spus că:

„Singura diferență este că acum, conducerea spitalului nu a înțeles imperativul; că e parte a unui sistem care acum trebuie să fie foarte flexibil; un sistem care să prioritizeze pentru a salva oameni. La momentul acela erau 158 de pacienți cu Covid-19 în UPU-rile din Bucuresti, dintre care 42 ventilați mecanic, 8 fiind intubați. Asta e perspectiva din care trebuie privit episodul Foișor. Perspectivă care i-a scăpat managementului miop de acolo”.

Discuții de 1 an de zile

Potrivit ministrului Vlad Voiculescu, discuţiile cu privire la includerea Spitalului Foiţor în circuitul Covid-19 durează de un an, nu de câteva zile.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spune că discuţiile despre includerea Spitalului Foişor în circuitul COVID-19 sunt de un an, nu de câteva zile.

„Da, s-a întârziat nepermis de mult cu transferul pacienţilor şi acordul managerului, respectiv formalităţile întocmite de conducerea spitalului au venit ultimele şi cu întârziere. Mai pe scurt şi mai pe româneşte, Ministerul Sănătăţii nu poate decide peste un manager de spital aflat în subordinea unei primării sau a unui consiliu.

Chiar dacă vorbim de o situaţie de criză, lucrurile pot fi blocate din interes mediatic, politic, fie dintr-o neînţelegere a situaţiei de criză în care sistemul sanitar se află şi Ministerul Sănătăţii are capacitate limitată de a trece peste decizia unui manager”, a mai precizat Voiculescu.

Ministrul a mai declarat faptul că situaţia de faţă este regretabilă şi este evident că, cel puţin de la un anumit punct „s-a încercat folosirea unei situaţii de urgenţă pentru a câştiga capital politic”.

În cursul serii de vineri, Spitalul Foişor a devenit spital Covid, motiv pentru care pacienţii au fost externaţi sau trimişi către alte spitale.