Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a declarat că medicii de la alte specialități decât ATI și boli infecțioase pot trata pacienții infectați cu COVID-19. De asemenea, medicii nu vor fi trași la răspundere pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiunii.

Voiculescu a mai precizat că decizia a fost luat de către Guvern, printr-o ordonanță de urgență.

„Am spus-o de multe ori. În spaţiul public se vorbeşte despre paturi ATI. Despre necesitatea de a creşte capacitatea la ATI. Se vorbeşte de paturi ca şi cum am vorbi despre mobilă. Limitarea principală este a resursei umane. Şi atunci vorbim de medici obosiţi, de asistente şi toţi care contribuie. Vorbim despre limitări, pe care le eliminăm astăzi, date de lege. O lege care îi face pe medici de anumite specialităţi să se teamă de eventuale consecinţe ale unui lucru pe care doresc să-l facă. Să ajute în secţiile de terapie intensivă sau acolo unde sunt îngrijiţi pacienţi cu COVID -19.

Astăzi, prin ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 95, Legea sănătăţii, am stabilit că pe durata stării de alertă, alte specialităţi medicale decât cele de infecţionişti, ATI-şti, pot veni în ajutorul colegilor lor, cu respectarea protocoalelor de practică medicală care sunt aprobate prin ordin al Ministerului Sănătăţii”, a spus Voiculescu.

Medicii din spitale nu mai fac față după un an de luptă cu COVID-19

Vlad Voiculescu a mai precizat că, atâta timp cât medicii respectă protocoalele ei nu vor fi trași la răspundere pentru negjlijență.

„Deci, stabilim că medicii respectivi nu sunt răspunzători pentru daune şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfăşurate în condiţiile respectării protocoalelor. Dacă protocoalele medicale sunt respectate, nu avem niciun fel de teamă de vreo consecinţă”, a adăugat Voiculescu.

Ministrul Sănătății a mai spus că această metodă a fost folosită în alte state europene unde medicii fără specializare au fost puși în linia întâi , pentru tratarea pacienților cu COVID-19.

„Este foarte clar. Este soluţia pe care au folosit-o o mulţime de alte state, este soluţia din Italia, este soluţia din Franţa, este aceeaşi soluţie aplicată peste tot”, a mai precizat Voiculescu.