Smaranda Mureșan, coordonatorul ştiinţific de la Centrul Județean pentru Cultură a vorbit în cadrul unei emisiuni la Adreal TV, despre totalitatea provocărilor pe care artiştii le-au întâmpinat pe timp de pandemie. Potrivit tinerei etnolog, au fost căutate o serie de noi căi de comunicare, atât cu publicul, cât şi cu spectatorii iubitori de cultură.

„A trebuit să ne adaptăm și noi realităților acestor vremuri. Efectiv a fost imposibil să mai organizăm evenimente așa cum făceam mai demult, cu un număr foarte mare de spectatori și cu public. Nu ne-au permis normele sanitare și nu am vrut nici noi să riscăm. Am încercat să ne adaptăm, să ne reorientăm”, a spus cercetătorul științific Smaranda Mureșan, de la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Aceasta a mai adus în discuţie faptul că în anul 2018, angajaţii de la Centrul Judeţean pentru Cultură au fost responsabili cu coordonarea sau cu implicarea în aproximativ 150 de evenimente, iar în 2019, în circa 140, în timp ce în anul precedent, instituţia a organizat fizic numai un număr de 30 de manifestări culturale.

Este o scădere drastică, dramatică a evenimentelor culturale cu public și expuse publicului…”, a recunoscut Smaranda Mureșan.

Smaranda Mureşan: „Ne-am reorientat  bugetul, ne-am adaptat și am căutat să exploatăm mediul online”

Cercetătorul a mai menţionat faptul că pentru buna organizare a unui eveniment, într-o perioadă precum cea actuală, sunt necesare foarte multe resurse umane, tehnice şi financiare.

Din păcate, o parte din fondurile destinate inițial culturii au fost ulterior realocate, cum era și normal, pentru alte probleme de sănătate, mult mai stringente.

Ne-am reorientat și noi bugetul, ne-am adaptat și am căutat să exploatăm și noi mediul online. Am lucrat împreună cu colegii de la Departamentul Multimedia, am montat și remontat și tehnoredactat anumite materiale. Am oferit spectatorilor spectacole mai vechi sau evenimente care nu au fost vizionate de public. Pentru artiști, pentru cei din breasla culturii, a fost foarte greu”, a mai subliniat Smaranda Mureșan.

Unul dintre proiectele importante la care a participat şi Smaranda Mureşan a fost „Experiență și expertiză în domeniul patrimoniului cultural imaterial”, care s-a bucurat de finanţarea AFCN, fiind organizat de către Universitatea Bucureşti în parteneriat cu Centrul de Cercetare ICUB şi Asociaţia Şezătoare Urbană din Capitală.

De asemenea, s-a avut în vedere şi elaborarea unei reţele de experţi în domeniul patrimoniului cultural imaterial, atât în România, cât şi în Republica Moldova.

În total, a fost vorba de trei etape, trei sesiuni şi conferinţe, precum:

  • Dezbaterea dificultăților întâmpinate de specialiști în acest domeniu.
  • Propunerea unui ghid de bune practici în patriomoniul cultural imaterial.
  • Abordarea educației și formarea în domeniul patrimoniului cultural imaterial.