Primarul Allen Coliban s-a întâlnit cu Excelența Sa Marjut Akola, ambasadorul Finlandei în România. Tema smart city va fi abordată prin înființarea unui forum româno-finlandez de orașe inteligente

Primarul Allen Coliban s-a întâlnit miercuri cu Excelența Sa Marjut Akola, Ambasadorul Finlandei în România, care s-a oferit să intermedieze un dialog între municipiul Brașov și parteneri finlandezi pe tema smart city. Discuția – prima purtată vreodată în Brașov între un primar și un ambasador prin intermediul unei platforme on-line – a fost foarte aplicată, partea finlandeză urmărind înființarea unui forum româno-finlandez de orașe inteligente pentru a facilita dialogul între părțile cheie interesate din România și Finlanda în acest sector, relatează brasovstiri.ro .

Ambasadorului Finlandei a propus, din cauza restricțiilor actuale, ca discuțiile în cadrul forumului să aibă loc într-un format online. Webinar-ul care va fi organizat în lunile următoare, va avea o agendă dezvoltată în jurul priorităților Brașovului în acest domeniu. Poluarea aerului și poluarea sonoră, descongestionarea traficului, gestionarea deșeurilor și necesitatea de a aborda cererea crescută de eficiență energetică sunt avute în vedere.

Finlanda este renumită pentru competența sa în domenii precum energie, tehnologiile verzi și mobilitatea inteligentă

Finlanda este renumită și recunoscută pentru competența sa în domenii precum energia, tehnologiile verzi (cleantech) și mobilitatea inteligentă.

Orașele finlandeze au câștigat atenție internațională datorită implementării multor soluții interesante de orașe inteligente legate de eficiența energetică, gestionarea deșeurilor, clădiri și planificare urbană, mobilitate durabilă și digitalizare.

Helsinki este una dintre capitalele cele mai smart din lume

Capitala Finlandei, Helsinki, este clasată an de an printre cele mai inteligente capitale din lume. Finlanda este lider în Europa în ceea ce privește dezvoltarea orașelor inteligente. Ea își folosește resursele pentru a crea noi modele de afaceri și o planificare urbană eficientă.

Unicitatea abordării finlandeze este că orașele oferă platforme companiilor unde pot testa noi soluții în medii din viața reală. Finlanda a dezvoltat o cultură puternică a programelor pilot și de testare. Această orientare a făcut mai ușoară implementarea celor mai bune soluții.

Brașovul și încă câteva orașe ale Transilvaniei (Cluj, Oradea, Sibiu, Timișoara) au în vedere încă de câțiva ani implementarea și promovarea unor soluții de tip smart-city pentru a oferi dinamism și un mediu înconjurător verde propriei urbe.