Specialiștii în sănătate publică discută posibilitatea ca părinții să fie amendați, respectiv decăzuți din drepturile pe care le au asupra copiilor lor, dacă vor refuza vaccinarea anti- COVID.

“În acest moment discutăm la nivelul specialiștilor de la sănătate publică evaluarea și contextul vaccinări acestui copil. Care sunt condițiile stricte și care ar trebui să fie partea din lege în care ar trebui să găsească un tutore din sistemul juridic care să poată accepta vaccinarea. În condițiile în care nu există acest drept, copilul va fi preluat de altcineva”, a explicat fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, la Antena3 .

Părinții sunt în stare de șoc! Ar putea fi decăzuți din drepturi

Nici președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, nu exclude ca vaccinarea anti -COVID să devină obligatorie.

Politicienii și-au schimbat discursul, imediat după decizia CEDO. Recent, magistrații europeni au stabilit că vaccinarea obligatorie este legală, fiind vorba despre sănătatea publică, interesul minorilor.

Totul a pornit după ce o familie din Cehia s-a plâns că nu este de acord să își imunizeze copilul împotriva altor boli, nu a virusului COVID.

„Obiectivul trebuie să fie ca fiecare copil să fie protejat împotriva bolilor grave.  Prin vaccinare sau prin dobândirea imunității de turmă”. În astfel de condiții,  măsura vaccinării obligatorii ar putea fi considerată drept „necesar într-o societate democratică”, este o parte din motivarea CEDO.

Proiect de lege în dezbaterea Parlamentului

Orban a precizat că proiectul de lege privind includerea vaccinurilor obligatorii se află în dezbaterea Parlamentului. Acesta  va trebui să fie actualizat. Nu exclude ca virusul COVID-19 să fie inclus pe lista vaccinurilor obligatorii.

„Este în dezbaterea Parlamentului un proiect de lege privind vaccinarea, care prevede pentru anumite situații și posibilitatea de a se institui obligativitatea. Forma trebuie îmbunătățită. Vom discuta asupra aceastui subiect”, a declarat Ludovic Orban, pentru Antena 3.

Oficialii Guvernului spun că vaccinarea copiilor anti-COVID ar putea începe în tomna acestui an.