„Fundamentarea necesităţii menţinerii sistemului sporurilor în sistemul public de sănătate”, este un document realizat de Consiliul Experţilor în Legislaţia Muncii din Sănătate (CELMS). Acesta a fost comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” în contextul în care Guvernul a aprobat, în urmă cu trei săptămâni, memorandumul privind regulile generale de construcţie a unei noi legi a salarizării.

„Aşa cum a demonstrat în mod sistematic Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’, intenţiile de reglementare exprimate în cadrul Memorandumului ar avea ca efect scăderea semnificativă a veniturilor majorităţii profesioniştilor din sănătate, adică exact a celor care se află de peste un an de zile în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Cel mai mare impact negativ l-ar avea modificarile intenţionate asupra sistemului sporurilor, acesta având de fapt rostul adecvării recompensei la variaţiile specifice ale timpului de muncă şi condiţiilor de muncă, respectiv instituirea unui sistem de diferenţiere a veniturilor salariale comparabil cu cel existent în alte sisteme de salarizare a lucrătorilor din sistemele publice de sănătate ale diferitelor ţări”, se precizează în comunicatul FSSR.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” identifică trei probleme legate de discuțiile pe legea salarizării

Pe baza analizei, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” consideră că intenţiei juridice a Guvernului îi lipesc trei condiţii esenţiale pentru deschiderea discuţiilor pe tema legii salarizării. Astfel, prima condiţie care lipseşte este fundamentarea adecvată.

„În absenţa fundamentării adecvate orice politică publică riscă să servească doar interesele celor care o elaborează şi aprobă, ratând obligaţia legală şi morală a reprezentării intereselor publice”, potrivit comunicatului FSSR.

A doua condiţie care lipseşte intenţiei juridice a Guvernului de a discuta pe tema legii salarizării este respectarea prevederilor legale. Negocierea cu partenerii sociali modificarea regulilor aplicabile salarizării.

„Deşi termenul stabilit în cadrul Memorandumului pentru desfăşurarea consultărilor (30 de zile) se apropie de final, până la această dată nu au avut loc negocierile cu actorii sociali relevanţi, respectiv cu federaţiile sindicale reprezentative din sănătate”, potrivit sindicatului.

A treia condiţie care lipseşte intenţiei juridice a Guvernului de a discuta pe tema legii salarizării este contextul adecvat, consideră FSSR.

 

„Nu poţi demara demersurile de elaborare a unei noi legi a salarizării atâta timp cât prevederile legale aplicabile stării de alertă suspendă dreptul de acţiune a sindicatelor pentru apărarea intereselor celor pe care-i reprezintă”, se precizează în comunicatul remis de „Solidaritatea Sanitară”.