Câteva sute de locuitori din Telciu au tot protestat împotriva tarifelor ridicate pe care compania Aquabis le-a impus în urmă cu aproximativ două luni de zile.

La momentul respectiv, aceştia îi cereau primarului Sever Mureşan să renunţe la utilizarea serviciilor Aquabis pentru înfiinţarea unui serviciu local pentru administrarea independentă a reţelei de apă şi canal din Telciu.

Soluţii identificate de către primar în problema cu Aquabis

„Am verificat, tarifele sunt stabilite pe cinci ani de zile de A.N.R.S.C (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) și se majorează la nivel de 2-3% în fiecare an, de regulă rata inflației… Mi-au solicitat unii și demisia, deși – nu eu am fost cel care a dat acea hotărârea, ci Consiliu Local”, a precizat Sever Mureșan.

Conform acestuia, aderarea la ADI Apă-Canal sa realizat în anul 2007, în momentul în care Consiliul Local de la acea vreme a votat acest lucru.

„Au fost probleme care au tergiversat până anul trecut. Am investit și noi, din bugetul local o mulțime de bani. Tot procesul de modernizare a rețelei de apă-canal s-a încheiat în septembrie anul trecut, dată la care cei de la Aquabis, ADI Apă-Canal, au solicitat să preia sistemul de alimentare cu apă. Ei au vrut să facă acest lucru și înainte, dar Consiliul Local nu a fost de acord cu asta”, a explicat primarul din Telciu.

Sever Mureșan a recunoscut în continuare nemulţumirea oamenilor.

„Anul trecut teriful la apă și canalizare în Telciu erau 165 de lei pe familie. Pe lună ar fi fost cam 8 – maxim 13 lei pentru apă la discreție, necontorizată. Apa nu era nici filtrată corespunzător, sau era filtrată în condițiile pe care le aveam… Era de fapt o apă brută, fără a ni se asigura potabilitatea ei. Din februarie a intrat în funcțiune stația de tratare a apei, realizată pe MasterPlan etapa I. Acum beneficiem de apă de calitate. Tariful li se pare acum oamenilor foarte ridicat…”, a mai spus Sever Mureșan.

Penalizări usturătoare

În situaţia în care Telciu iese din ADI Apă-Canal, comuna riscă penalizări enorme.

„Uniunea Europeană ne finanțează în diverse proiecte, dar una dintre condițiile impuse – chit că ne place sau nu – a fost tocmai înființarea acestor operatori unici, care să aibă tarif unic pe toată aria de operare. E impus asta prin lege încă din 2006. Trebuie să respectăm aceste legi…”, a mai spus Sever Mureșan.

Conform primarului, pentru a da curs solicitării localnicilor de a scoate comuna din ADI Apă-Canal, trebuie achitată o anumită sumă care, pe de altă parte, este la dispoziţia Consiliului Local. Acesta consideră că problema poate fi rezolvată în două moduri.

O primă variantă ar fi ca Telciu să rămână în continuare la Aquabis, cu păstrarea tarifelor unice actuale, până în toamnă, atunci când comuna va putea ieşi din asociaţie fără penalităţi.

În ceea priveşte cea de-a doua variantă, aceasta ar presupune ca Telciu să iasă din ADI Apă-Canal, însă decizia aceasta este la dispoziţia Consiliului Local şi achitarea investiţiei de circa un milion de euro.

Soluţie de avarie

Pentru rezolvarea situaţiei de faţă, Sever Mureşan propune o soluţie de avarie.

„Am propus o soluție de avarie. Fiind vorba de o criză în care operatorul nu mai intervine să-și facă treaba, noi nu mai putem să plătim facturile către apele române, Electrica și alți furnizori. Care nu sunt factorui tocmai mici.

Până la clarificarea situației și luarea unei decizii în Consiliul Local am propus o soluție de avarie. Am propus modificarea taxelor și impozitelor locale. Să instituim o taxă de apă și canalizare.

Nu s-a aprobat în Consiliul Local. Dar în momentul de față nouă, ca primărie, ne va fi imposibil să plătim facturile către Apele Române și Electrica. Nu știu ce vom face în condițiile astea. Eu asta înțeleg din decizia Consiliului Local: decizia lor a fost în direcția de a rămîne pe varianta operatorului licențiat, atestat…

Am făcut ceea ce am promis oamenilor: am format echipe mixte care verifică de câteva zile în teren contorizarea, pentru a vedea unde sunt probleme. Există în unele zone consumuri foarte mari. Înregistrăm tot și căutăm să identificăm defecțiunile pe rețelele proprii”, a mai explicat Sever Mureșan.

În final, o altă variantă ar mai fi, potrivit spuselor primarului, organizarea unui referendum.