„După șase ani de călătorie în spațiu, cutia cu comori a reușit să aterizeze în Woomera din Australia”, a declarat Yuichi Tsuda, managerul proiectului Databus-2, într-o declarație preluată și de către descopera.ro. El a confirmat că recuperarea capsulei, care a amerizat într-o formă perfectă, s-a realizat cu succes și că sonda „se îndreaptă spre o altă misiune” .

Hayabusa2 a fost lansată în 2014 și a atins distanța de 300 milioane de km față de Terra, iar recoltarea materialului de către această sondă s-a realizat, conform declarațiilor specialiștilor, atât prin reținerea materialului de suprafață, cât și a celui aflat dedesubt care ar fi rămas intact încă de la formarea universului.

Spre deosebire de asteroizii mari, planetele, asteroizii mici și stelele au trecut prin modificări radicale ale materialelor din care sunt compuse. Asteroizii mari sunt așadar un adevărați martori ai unor momente din univers care au avut loc cu peste 4-5 miliarde de ani. Când vine vorba de planete mai mici sau asteroizi mai mici, aceste substanțe nu au fost topite și, astfel, se crede că substanțele de acum 4,6 miliarde de ani sunt încă acolo”, a declarat Makoto Yoshikawa, directorul misiunii Hayabusa2.

Nu am mai avut astfel de materiale până acum … apa și materiile organice vor fi subiectul cercetării, de aceea este o oportunitate foarte valoroasă”, a precizat Motoo Ito, cercetător principal la Agenția Japoneză pentru Știința și Tehnologia Marină și a Pământului, citat de Science Alert și de descopera.ro. O parte dintre eșantioanele recoltate de Hayabusa2 vor fi împărțite între JAXA, NASA și alte organizații internaționale, iar restul vor fi păstrate pentru studii viitoare, pe măsură ce se fac progrese în tehnologia analitică.

Cercetătorii anunța că Hayabusa2 nu și-a încheiat însă activitatea, urmând să înceapă o misiune extinsă care vizează Soarele și doi noi asteroizi. După efectuarea unor orbite în jurul Soarelui, timp relativ îndelungat (aprox. șase ani), se va apropia, undeva în iulie 2026, de primul dintre asteroizi, denumit 2001 CC21. Sonda nu se va apropia la fel de mult ca de Ryugu, însă oamenii de știință speră că va putea fotografia CC21 și că zborul va ajuta la dezvoltarea cunoștințelor despre cum poate fi protejat Pământul împotriva impactului cu asteroizii. Ulterior, Hayabusa2 se va îndrepta spre ținta sa principală, 1998 KY26, un asteroid în formă de bilă cu un diametru de numai 30 de metri. În momentul când sonda va ajunge la asteroid, în iulie 2031, se va afla la o distanță de aproximativ 300 de milioane de kilometri de Pământ.