Potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu, în ultimele 24 de ore, un număr de 45 de elevi au fost identificaţi pozitiv cu noul coronavirus, în unităţile de învăţământ, în urma efectuării testelor rapide.

„De aceea este foarte important să acceptăm această testare. Fără a accepta testarea nu vom putea știi că este sau nu este infectat propriul copil”, a afirmat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, potrivit Mediafax.

Referitor la existenţa elevilor care trebuiau să fie testaţi, dar părinţii au refuzat, Sorin Cîmpeanu a spus că „Da, sunt și astfel de cazuri”.

În continuare, întrebat cum anume intenţionează să rezolve situaţia de faţă, ministrul a subliniat faptul că sunt anumiţi părinţi care preferă să îşi ţină copilul acasă deoarece atâta vreme cât acesta prezintă simptome specifice Covid-19, există şi suspiciunea de infectare.

„Am încercat să aducem această precizare în cadrul ordinului comun cu Ministerul Sănătății. Avem în continuare câteva diferende de abordare. (…) Vrem să precizăm că dacă refuzi testarea, refuzi ca propriul copil să meargă două săptămâni la școală”.

Sorin Cîmpeanu anunţă carantina obligatorie

Aşadar, copii care prezintă simptome şi ai căror părinţi nu sunt de acord cu testarea Covid-19, vor rămâne în incinta caselor lor pentru o perioadă de 14 zile.

„Nu poți obliga părintele să își dea acordul, dar să știe că dacă nu își dă acordul, copilul lui va trebui să stea acasă, nu va mai putea merge la școală”.

Un diferent cu Ministerul Sănătăţii face referire la purtarea măştii de protecţie pe tot parcursul orelor de educaţie fizică.

„Sperăm să ajungem la o deblocare a acestei situații. Ordinul este comun, trebuie consens și îl căutăm. Oricum am propus ca masca să fie obligatorie până la locul în care se derulează ora de educație fizică și de la locul orei de educație fizică până la vestiar.

Am venit cu cerința de a nu se organiza sporturi de echipă care presupun apropiere, am venit cu varianta ca profesorii să se asigure că se respectă distanțarea de 1,5 metri dacă elevii nu poartă mască. Primim semnale din foarte multe școli de dificultăți respiratorii din această cauză”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.