Pentru ocuparea unei funcţii de director de şcoală, varianta optimă ar fi, potrivit ministrului Educaţiei, susţinerea unui examen naţional, cu subiecte unice, iar în acest sens, Sorin Cîmpeanu ia în calcul desfăşurarea unui astfel de concurs care ar putea avea loc în vara acestul an, atunci când vor expira mandatele actuale.

Potrivit declaraţiilor făcute de către ministru, joi seara, la TVR 1, profesionalizarea şcolilor reprezintă un obiectiv în cadrul proiectului „România educată”, iar susţinerea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de conducere este absolut necesară.

„Concursurile trebuie să aibă loc, de preferință înainte de expirarea mandatelor actualilor directori în luna august.

Nu este deloc simplu, deoarece avem examene naționale, avem titularizare și definitivat, avem foarte multe activități în calendarul acestui an școlar, dar, pe de altă parte, avem și condiții ce impun restricții cu privire la organizarea concursurilor”, a spus Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Directorii de școli trebuie să fie, într-adevăr, cei mai buni”

Sorin Cîmpeanu a subliniat că cea mai bună variantă ar fi organizarea unui examen naţional, în primă etapă, de unde să meargă mai departe doar persoanele care obţin minim nota 7.

„Una din variantele pe care le luăm în calcul ar fi aceea de derulare a unui examen național scris cu subiecte relevante, cu subiecte unice în prima săptămână din luna iulie urmând ca, mai apoi, în etapa a doua, cei care vor fi reușit să treacă un plafon de minim nota 7 sau mai mult, oricum, nu sub 7, pentru că directorii de școli trebuie să fie, într-adevăr, cei mai buni, cei care își dovedesc abilitățile manageriale, la final de iulie, în ultima săptămână, ar putea fi organizată etapa a doua, în care să participe doar cei care au promovat examenul scris național. Este un obiectiv, este varianta cea mai bună”, a mai spus Cîmpeanu.

Conform celor spuse de către ministru, dacă acest concurs nu va putea fi susţinut în vară, din cauza pandemiei, organizarea sa va realiza imediat după reluarea şcolii, în septembrie.

Totodată, Cîmpeanu a ţinut să garanteze faptul că acest concurs va privilegia „competența directorilor de școli în detrimentul oricăror altor criterii”.