Potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, copii s-ar putea întoarce la şcoală în ultima parte a lunii mai sau la începutul lunii iunie.

Ministrul a menţionat că acest lucru va fi posibil numai în cazul în care vor fi îndeplinite un număr de patru condiţii referitoare la respectarea regulilor de protecţie, de vaccinare a cadrelor didactice, de testare folosind teste non-invazive şi de diminuarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Sorin Cîmpeanu anunţă că peste jumătate dintre angajaţii din învăţământ s-au imunizat

”Vaccinarea merge foarte bine. Avem 150.000 angajaţi vaccinaţi acum, când vorbim, din învăţământ. (…) Până la începutul lunii mai vom avea un număr mult mai mare (n. r. de angajaţi din educaţie vaccinaţi). Mult peste jumătate din angajaţii din învăţământ. Primul-ministru şi-a asumat public în conferinţa de presă să spună că va susţine testarea non-invazivă despre care am discutat.

(…) Care să nu necesite personal medical, care să fie uşor de acceptat pentru părinţi, care să fie chiar autoadministrabilă de către copii. (…) Regulile de protecţie respectate, vaccinare, testare şi trend descendent va da ocazia Ministerului Educaţiei să vină cu argumente pentru deschiderea tuturor şcolilor, nu după scenariile verde, galben, roşu, cu prezenţă fizică.

Am avea şansa ca aceste zile în plus de vacanţă în aprilie să se transforme în zile de prezenţă fizică la sfârşit de mai, început de iunie. Ceea ce este un mare câştig. Este un imens câştig”, a spus ministrul Educaţiei la Digi 24.

Cu privire la faptul dacă acesta este scenariul în care elevii se vor întoarce la ore, după vacanţă, ministrul a afirmat că:

: „Da, pentru asta este nevoie de îndeplinirea a patru condiţii. Trei deja le avem. Le avem sau sunt în curs de a le avea, pentru că testarea este o promisiune”.

Insistenţe pentru folosirea testelor non-invazive

Acesta a spus că Ministerul Educaţiei intenţionează să insiste pentru utilizarea testelor non-invazive, pe bază de salivă, în cadrul unităţilor de învăţământ.

”Vom insista în orice fel să se pună în practică acest lucru şi sunt convins că primul-ministru atunci când a făcut această promisiune publică a avut în cap inclusiv acoperirea bugetară necesară achiziţiei acestor teste”, a susţinut reprezentantul Ministerului Educaţiei.

În opinia domnului Sorin Cîmpeanu, anul şcolar actual se va termina “mai bine” decât precedentul.

„Am reuşit, cum, necum, să încheiem anul şcolar 2019-2020. Îl vom încheia şi pe acesta. Mai bine decât pe cel de anul trecut”.