Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că există posibilitatea ca și elevii din clasa a VIII-a și a XII-a să susțină cursurile în format fizic. Ministrul a anunțat că o să facă toate demersurile necesare ca și elevii să se poată pregăti pentru examenele finale.

Totodată, Cîmpeanu a susținut că propunerea are la bază evitarea unor eventuale fraude, în contextul în care examenele se vor susține în format fizic.

„Regulile de distanţare şi prudenţă trebuie respectate. În acelaşi timp, pentru acele şcoli care vor intra în scenariul roşu şi care nu vor mai permite accesul elevilor din clasele terminale, a VIII-a şi a XII-a, vom insista. Vom propune pentru cei care sunt în măsură să aprobe aceste propuneri pe care Ministerul Educaţiei le va face, ca măcar elevii claselor a VIII-a şi a XII-a să poată merge la şcoală, pentru că vor avea examene naţionale”, a declarat Cîmpeanu, conform Edupedu.ro.

Examenele naționale vor avea loc în format fizic

Bacalaureatul și examenele de Evaluarea Națională vor avea loc anul acesta la finalul lunii iunie, în format fizic. Cîmpeanu a mai precizat că evaluarea online nu se va face deoarece există riscul fraudării examenelor.

„Examenele naţionale vor fi cu prezenţă fizică. Deci vor trebui să fie foarte bine pregătiţi. Aţi văzut ce se întâmplă cu acele cazuri de evaluare în online care au dat posibilitatea de fraudă. Deci nu vrem ca aceste lucruri să se repete”, a mai spus ministrul Educaţiei într-o intervenție la Realitatea PLUS.

Posibilitatea de a alege dacă să repete anul sau nu

Conform unor decizii luate de către autoritățile germane, elevii vor putea alege dacă vor repeta anul școlar sau nu. Întrebat dacă această măsură ar putea fi impusă și în România, Sorin Cîmpeanu a precizat că nu se ia în calcul o astfel de variantă.

”Nu am luat în calcul o astfel de variantă. Sunt convins că nu există părinţi care să-şi dorească un an pierdut pentru ai lor copii. Sigur, anul şcolar poate să-l repete oricine dacă nu promovează. Nu trebuie să existe o decizie în acest sens”, a declarat Sorin Cîmpeanu.