Potrivit declaraţiilor făcute de către secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, rata aferentă imunizării împotriva Covid-19 nu a influenţat şi nici nu va influenţa scenariile de funcţionare a şcolilor.

„La niciun moment nu s-a făcut o legătură între scenariile de funcţionare a şcolilor şi rata de vaccinare şi nici nu cred că se va face, atâta vreme cât vaccinarea nu este un act impus, ci unul voluntar”, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei.

Plan de back-up

În eventualitatea cazului în care nu se va ajunge la un acord cu Ministerul Sănătăţii asupra achiziţionării testelor de salivă, Sorin Ion a spus că ar trebui să se utilizeze testele existente în prezent, la nivelul şcolilor şi al direcţiilor de sănătate publică.

„Un prim plan de back-up ar fi să folosim testele existente, în prezent, existând peste 1 milion în şcoli sau DSP-uri, în funcţie de situaţie. Asta ar trebui, şi anume să susţinem cu toţii utilizarea lor.

Ne aşteptăm totuşi ca într-o lună de zile să existe o bază, sau finanţare, sau decizie pentru achiziţionarea acelor teste de salivă”, a afirmat Ion.

Referitor la solicitarea ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cu privire la folosirea acestor teste în şcoli, secretarul de stat a declarat că aceasta „nu este absurdă”, în ciuda faptului că ele au „o activitate mai redusă”. De asemenea, el a mai subliniat, în context, faptul că disputele între ministerele Sănătăţii şi cel al Educaţiei, din ultima perioadă, au fost mult „amplificate.

Sorin Ion: Dacă deschideam internetul, citeam că ne-am bătut

„Am fost de faţă când s-au semnat ordinele comune pentru funcţionarea şcolilor şi, dacă deschideam internetul, citeam că ne-am bătut, altfel, totul era în regulă. (…) Nu ştiu cât e de absurdă această solicitare (privind folosirea testelor de salivă – n.r.), pentru că ele se utilizează.

Înţeleg că au o acuitate ceva mai scăzută, dar nu pot decât să repet ceea ce aud în alte părţi”, a spus Sorin Ion.

În ceea ce priveşte derularea campaniei „Vaccinare şi testare pentru învăţare”secretarul de stat a spus că în cursul acestor zile broşura informativă va fi pusă la dispoziţie, în format electronic, pentru „toţi elevii şi părinţii”, chiar dacă aceasta conţine, a menţionat el, „informaţii cam tehnice pentru un copil de clasa a V-a”.

„Împreună cu Asociaţia ‘Salvaţi Copiii’ a fost realizată o broşură, a ajuns în inspectoratele şcolare, poate nu în toate, într-un număr limitat.

Dar există şi în format digital. În perioada următoare, poate chiar profităm de vacanţă, o vom transmite tuturor copiiilor şi mai ales tuturor părinţilor”, a subliniat Sorin Ion.