Această precizare a fost făcută în contextul în două persoane, soţ şi soţie, din Prahova au decedat din cauza COVID-19. În spaţiul public a apărut informaţia potrivit căreia acestea, anterior, au fost vaccinate cu serul de la Pfizer. Cei doi soți erau din comuna prahoveană Filipeştii de Pădure.  Prefectul de Prahova, Cristian Ionescu, a cerut, marţi, Direcţiei de Sănătate Publică demararea unei anchete în regim de urgenţă. A cerut același lucru și Colegiului Medicilor.

„S-a mai discutat despre vaccinarea la persoanele care sunt fie în perioada de incubaţie, fie cu infecţia asimptomatică SARS-CoV-2, în niciun caz nu creşte riscul de evoluţie nefavorabilă, vaccinarea nu influenţează cursul evoluţiei naturale a bolii”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Din datele apărute reiese că cei doi soţi ar fi fost deja infectaţi cu noul coronavirus la momentul imunizării.

„Datele preliminare pe care le am, şi am şi vorbit şi pentru această situaţie cu doamna director de la DSP Prahova, urmează să facă o evaluare, însă datele preliminare arată că într-adevăr cele două persoane, din păcate, au fost diagnosticate cu COVID-19, cu o formă severă care a evoluat nefavorabil”, a mai spus Gheorghiţă.

Situația peroanelor care doresc să fie vaccinate

În privința vaccinării, Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV),  a declarat:

„În momentul de faţă, sunt înscrise pe listele de aşteptare aproximativ 775.294 de persoane. În funcţie de categoria persoanelor înscrise pe lista de aşteptare, 447.420 de persoane, reprezentând un procent de circa 57%, sunt persoane aferente etapei a III-a a campaniei de vaccinare, adică din populaţia generală. Aproximativ 63.518 persoane sunt din cele care deservesc activităţi esenţiale, ceea ce reprezintă aproximativ 8,1%, şi avem persoane vulnerabile, adică persoane aflate în evidenţă cu boli cronice şi persoane peste 65 de ani, în total reprezentând circa 35% din numărul celor înscrişi pe lista de aşteptare”, a informat Valeriu Gheorghiţă.

El a arătat că cele mai multe persoane sunt înscrise pe lista de aşteptare în Bucureşti – 148.776, Cluj – 64.472, Prahova – peste 34.000, Ilfov – peste 32.000, Braşov – peste 30.000 şi Sibiu – peste 27.000.