Consiliul Județean Cluj și Tetarom SA. va lansa expoziția interactivă „Space in the city”. Evenimentul este susținut în parteneriat cu Asociația Proexpo și Showtime Productions , începând cu data de 6 februarie.  Va fi vorba de o călătorie unică prin istoria explorării spațiului.

Acum mai bine de 50 de ani, primii oameni pășeau pe Lună. Un moment unic în istorie, care a unit întreaga omenire și a marcat un avans nemaiîntâlnit în domeniul tehnologiei. Jumătate de secol mai târziu, tehnologia cunoaște progrese fără precedent în concurența acerbă pentru cucerirea spațiului.

Expoziția interactivă „Space in the city”  va fi deschisă publicului pentru o perioadă de aproximativ cinci luni. Experiența inedită, creată în colaborare cu NASA și United States Space & Rocket Center, este menită a fermeca vizitatorii. Aceștia vor petrece momente unice admirând vederea incomparabilă asupra spațiului din celebra cupolă a Stației Spațiale Internaționale. De asemenea, cei interesați pot să își testeze abilitățile de astronaut, în cadrul programului oficial de antrenament al astronauților NASA.

Ce experiențe pot fi trăite la „Space in the city”

  Vizitatorii de toate vârstele sunt invitați să-și testeze abilitățile în simulatoare concepute pentru antrenamente reale înaintea zborurilor în spațiu. Aceștia vor avea parte de simulatorul de zbor pentru cel mai sofisticat avion de vânătoare – modelul F-18. Nu vor lipsi experiențe Virtual Reality concepute pentru a trăi senzația zborului cu racheta sau a călătoriilor pe Marte sau pe Lună.

Va fi un simulator care testează capacitatea astronauților de a-și păstra atenția în condiții de pierdere a controlului navei. Vizitatorii vor putea încerca și simulatorul de aterizare al navetei spațiale – concepută pentru călătoriile în spațiu și întoarcerea pe Pământ. Space Shuttle numără până în prezent 135 de zboruri în spațiu.

„Fascinația omenirii pentru spațiu a alimentat interesul și tehnologia în explorarea celor mai îndepărtate zone ale sistemului nostru solar. Istoria este plină de momente care au ținut omenirea cu sufletul la gură în clipe care, precum niște piese de puzzle, au alcătuit drumul și progresul călătoriilor în spațiu, dar și bazele aspirațiilor spre noi orizonturi.”, declară organizatorul.

Space In The City este formată din 2 secțiuni – expoziția care cuprinde exponate unice, printre care o rocă de pe Lună care poate fi atinsă de către vizitatori, și zona de antrenament pentru astronauți – cu 7 simulatoare printre care, pentru prima dată în România, și cel care permite vizitatorilor să testeze senzația unică de a păși pe Marte.