Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu,  a vorbit despre spitale regionale din România:

„Până în 2024 vom avea fundaţiile – pot să promit – cele trei spitale regionale, şi nu numai fundaţiile ci vor fi… La Craiova, la Iaşi şi la Cluj şi pe lângă asta trebuie să începem spitale în Bucureşti, trebuie să începem spitale la Timişoara, la Braşov, la Sibiu. Sunt locuri în care infrastructura spitalicească este pur şi simplu o ruşine. Dacă vă uitaţi la un oraş precum Clujul, e o ruşine Spitalul Judeţean de acolo, Braşov – e criminal ce se întâmplă acolo. Deci lucrurile astea trebuie să funcţioneze”, a declarat Ministrul Sănătăţii într-o emisiune difuzată duminică de Prima Tv.

Vlad Voiculescu a precizat că Spitalul Regional de Urgență Cluj trebuia să aibă studiul de fezabilitate din 2017:

„În momentul acesta avem studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale: Iaşi, Cluj şi Craiova. E un lucru care ar fi trebuit, conform contactului, să se întâmple până la sfârşitul anului 2017. Din păcate, ceea ce trebuia să se întâmple într-un an s-a întâmplat în patru ani. De asemenea, ministrul Tătaru a pornit la sfârşitul anului 2019 o licitaţie pentru proiectul tehnic din păcate, nu a fost finalizată şi asta este ceea ce trebuie să fac eu acum şi grăbesc lucrurile astea împreună cu echipa mea.”

Printre primele măsuri luate de Vlad Voiculescu a fost să îl demită pe directorul Spitalului Clinic Județean Cluj, Petru Șușcă.

În urma emisiunii TV, fostul Comisar European, europarlamentarul Corina Crețu, i-a răspuns ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu:

„In legătură cu unele comentarii referitoare la noile spitale regionale de la Cluj, Iasi si Craiova, aș vrea sa fac unele precizări:

„Construcția celor trei spitale regionale a fost prevăzută, cu sumele aferente parcate in Bugetul Uniunii Europene, in cadrul Programului Operațional Regional (POR), care a fost negociat și semnat din partea Guvernului României de către Victor Ponta, iar din partea Comisiei Europene de către mine, in calitate de Comisar European pentru Politica Regionala.

Termenul de realizare a acestor spitale era 2023. Între timp, s-a obținut din partea Comisiei Europene posibilitatea folosirii fondurilor europene din Bugetul 2021-2027, deși rata de absorbție pentru perioada 2014-2020 este sub 50 % in cazul României. Adică miliarde de euro care stau și așteaptă sa fie cheltuiți.

Știți foarte bine insistenta mea de a realiza cât mai rapid aceste spitale atât de necesare.

La ora actuala, cu mari întârzieri, documentația pentru spitalele de la Cluj, Iasi și Craiova este acum completa: studii de fezabilitate efectuate, amplasamente aprobate, finanțările aferente aprobate. In noiembrie 2020, Comisia Europeana a aprobat inclusiv contractele de finanţare din fonduri europene pentru construirea a trei spitale regionale – Iaşi, Cluj şi Craiova. Deci, de acum înainte, implementarea este suta la suta in responsabilitatea autorităților naționale și locale.

Guvernul ar trebui sa demareze urgent ultima etapa necesară realizarii spitalelor de la Iasi, Cluj și Craiova: organizarea licitațiilor și demararea construcțiilor.”

2024 pentru realizarea fundațiilor mi se pare un termen mult prea îndepărtat, având in vedere parcurgerea deja a celor mai grele etape.

Așa cum spuneam, in opinia mea, realizarea spitalelor regionale ar trebui sa devină o urgenta naționala”, a comentat Comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Creţu.

Starea spitalelor din România a facut subiectul a zeci de scandaluri dar pâna în prezent nu s-au luat măsurile cuvenite.