Medicii au anunțat că România se află într-o criză de sânge datorită pandemiei de coronavirus. Frica de infectare cu noul virus a ținut departe oamenii de centrele de transfuzie. Bolnavii așteaptă cu disperare fiecare picătură de sânge.

În țara noastră este nevoie de 836 de litri de sânge, informează Antena3.

Din nefericire, la nivel național se donează în jur de 500 de litri de sânge, adică jumătate din cât este necesar pentru tratarea bolnavilor din spitale ce au nevoie cu disperare de sânge.

Medicii sunt nevoiți să amâne intervențiile și tratarea în special a urgențelor. De când a început pandemia, românii nu au mai trecut pe la centrul de transfuzie, iar stocurile au ajuns pe zero.

Medicii fac apel la populație

Ana Coliță, managerul Institutului Fundeni, a declarat că de mai bine de un an an de zile, medicii țin cu dinții de fiecare picătură de sânge.

„În anul 2020, deși numărul total de pacienți a fost cu 40% mai mic decât în 2019, numărul pacienților care au necesitat transfuzii sangvine, deci al pacienților cu forme grave de boală a fost redus doar cu 20%, iar numărul total de unități de sânge transfuzate a fost cu doar 2% mai mic ca în 2019”, a explicat Ana Coliță, managerul Institutului Fundeni, relatează sursa citată.

Ministerul Sănătății nu are un plan bine conturat pentru promovarea donării de sânge, iar acest lucru se vede în centrele de transfuzie. Față de anul 2019, numărul donatorilor s-a înjumătățit în multe județe din țară.

La Institutul Fundeni au nevoie zilnic între 60 și 80 de pacienți nevoie urgență de sânge pentru încă o zi de viață.

Statisticile nu sunt în favoarea noastră, România aflându-se pe ultimul loc în Europa la donarea de sânge, iar anul trecut doar 66% dintre cei care au avut nevoie de transfuzie au și primit.

În țara noastră este nevoie, zilnic, de peste 800 de litri de sânge, susțin medicii.