Conform informațiilor furnizate de managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov , dr. Dan Moraru, Unitatea Medicală Mobilă a fost reamenajată. Astfel, în interior funcţionează un centru de testare rapidă a infectării cu noul coronavirus. Acesta a fost achiziționat în anul 2019 cu fonduri asigurate din bugetul județean și a fost destinat activităților de prevenție.
Autovehiculul a fost amplasat în curtea Ambulatoriului TB. Capacitatea de testare este de 40 de pacienți zilnic. Centrul funcționează de luni până joi, în intervalul 8:00 – 15:00 și vineri, între orele 8:00 – 13:00.
La recomandarea medicului de familie, orice brașovean beneficia în mod gratuit de efectuarea unui test rapid, antigen SARS-CoV 2. Dacă rezultatul unui pacient cu simptome de boală iese negativ, respectiva persoană va efectua și un test RT-PCR.
De asemenea, în cadrul Pavilionului 2 (Platoul Tehnic Stejeriș) al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie a fost deschis un centru de evaluare a pacienților nou diagnosticați cu infecția COVID 19, în urma căreia aceștia să afle în cel mai scurt timp dacă starea lor de sănătate riscă să se deterioreze rapid și să aibă nevoie de spitalizare, sau dacă se pot trata în siguranţă la domiciliu.
Fiind incluşi în evidența medicilor de familie și a Direcției de Sănătate Publică, pacienții sunt programați în prealabil și transportați cu ambulanța la acest centru pentru efectuarea unor analize de sânge și a unei radiografii pulmonare, ambele gratuite.
Rezultatele le sunt comunicate în ziua următoare, cu recomandarea de internare în spital sau de izolare la domiciliu.
Pe lângă cele două centre deja funcționale, în perioada imediat următoare conducerea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov va începe şi activitatea de recuperare respiratorie în sistem ambulator pentru pacienţii vindecaţi de COVID-19, dar rămaşi cu sechele.
Iniţiativele conducerii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie sunt remarcabile
„De mai bine de un an, spitalele aflate în subordinea noastră sunt angrenate în lupta cu pandemia COVID-19 şi în toată această perioadă am văzut implicarea şi preocuparea managerilor de a găsi soluţii de îmbunătăţire şi diversificare a activităţii la nivelul fiecărei unităţi medicale. Sunt remarcabile iniţiativele conducerii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie de a valorifica la maximum capacităţile existente la nivelul spitalului, în beneficiul pacienţilor COVID. Vom continua şi în acest an să asigurăm celor şase spitale de interes judeţean fondurile necesare atât pentru desfăşurarea activităţii în condiţii optime, cât şi pentru investiţiile în infrastructura medicală şi în dotarea cu aparatură şi echipamente”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.