După ce zece pacienţi din Piatra Neamţ înternaţi la secţia de ATI Covid au decedat din cauza unui incendiu provocat de către suprasolicitarea instalaţiilor electrice şi a depozitării neconforme de materiale inflamabile, DSP în colaborare cu Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă au efectuat controale la toate unităţile spitaliceşti, inclusiv la Arad.

Aici, în urma controlului, s-a realizat un plan concret de măsuri, cu termene clare de punere în aplicare, însă la reverificare, DSP Arad a observat că anumite măsuri nu au fost încă implementate. Astfel, unitatea medicală a fost amendată, potrivit legislaţiei în vigoare, cu suma de 20.000 de lei.

Ce s-a întâmplat de fapt la Spitalul Judeţean Arad

Cu privire la motivele concrete pentru care spitalul a fost amendat, managerul interimar al SCJU, Florina Ionescu, a declarat că:

„În contextul pandemiei COVID-19, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad am fost nevoiți să efectuăm o serie de modificări în ceea ce privește circuitele medicale pentru a putea interna pacienții infectați cu virusul SARS CoV-2. După tragedia de la Piatra Neamț, în toamna anului trecut, am avut un control comun de la Direcția de Sănătate Publică Arad și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în urma căruia am primit un plan de măsuri, cu termene de finalizare.

Unele dintre acestea au fost implementate, unele sunt în curs de implementare, iar altele nu au putut fi finalizate din cauza infrastructurii. Am primit amendă datorită faptului că infrastructura de pe Secția ATI III nu permite suplimentarea numărului de prize de curent și de oxigen și pentru că nu au fost amenajate unele spații suplimentare pentru vestiare, respectiv pentru depozitare,deoarece în același pavilion cu Secția ATI III a fost necesară amenajarea unor saloane destinate pacientelor infectate cu virusul SARS CoV-2”.

Nerespectarea circuitelor

Problema de faţă nu pare să fie singura semnalată la Spitalul Judeţean. Concret, pe secţiile în care persoanele infectate cu virusul chinezesc sunt tratate, se observă din nou o explozie de bolnavi internaţi din cauza nerespectării circuitelor. Mai mult ca sigur, numărul redus de cazuri a contribuit la o relativă relaxare a cadrelor medicale, care nu mai ţin cont cu stricteţe de zonele roşii, uitând astfel riscul la care sunt expuse persoanele care sosesc.

Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a înaintat o atenţionare, prin intermediul paginii sale de socializare, în care precizează faptul că viitoarele amenzi vor fi personale nu instituţionale.

„Atenție, urmează amenzi dacă circuitele din spital nu sunt respectate! Cadrele medicale care ies din zona roșie fără să respecte regulile de prevenție vor fi sancționate, iar amenda va fi personală și nu plătită de instituție, adică din banii arădenilor! O spun foarte clar: este toleranță zero față de cadrele medicale neglijente, așa cum avem respect maxim față de cele care își fac treaba ireproșabil!

DSP va face controale stricte pentru protejarea pacienților, indiferent cine sunt cei controlați, medici sau asistente, și indiferent cine sunt șefii secțiilor controlate. ”