Cea mai controversată metodă de reducere a cheltuielilor publice din Parlament a fost eliminarea unor categorii de sporuri.
Astfel, parlamentarii au arătat cu degetul spre bugetari din instituții mici, cum ar fi primăriile sau prefecturile, însă, nu au scos un sunet, atunci când a venit vorba depsre sporurile total nejustificate pe care le încasează angajații din Parlament.
Sporurile vătămătoare din Parlament. Toxicitate plătită cu 3000 de lei/lună
Sumele pe care le încasează angajații din Parlament sunt la limita dintre grotesc și penal chiar. Pe de o parte, este vorba despre suma fabuloasă cu titlu de spor, pe de altă parte, este raportul descriere spor- realitate condiții de muncă.
Iată câteva exemple:
Secretarul general al Guvernului(există și secretar general adjunct al Guvernului) încasează până lacu titlui de spor pentru condiții vătămătoare suma de 3029 de lei. Asta s-a întâmplat anul trecut, când cei mai mulți dintre români se rugau să nu intre în șomaj.
În trei ani, suma s-a triplat. În 2017, sporul era în cuantum de 1155 de lei/lună, iar în 2020 a ajuns la 3029 de lei/lună.
Ce reprezintă sporul pentru condiții de vătămătoare de muncă
În legislația muncii, condițiile vătămătoare de muncă reprezintă: existența factorilor nocivi și acțiunea acestora asupra organismului, durata de expunere la factorii nocivi.
Principalele atribuții ale secretarului general al Guvernului: oferă consultanță pentru proiectele Guvernului, actele normative, se ocupă de consultare publică și e parteneriatele Guvernului cu celelalte instituții, societatea civilă.
Cu alte cuvinte, niciun efect toxic asupra organismului.
Salariul brut al secretarului general al Guvernului este de 21 840 de lei.
Sporuriile încasate de angajații la Parlament pentru condiții vătămătoare în muncă sunt mult mai mari decât salariul unui miner. Această categorie profesională își expune zilnic sănătatea, mediul fiind cu adevărat toxic. Venitul unui miner lunar nici măcar nu ajunge la 3000 de lei pe lună.
Legea inițiată de social-democrați, cei mai vocali pe tema bugetului
În fapt, cei care au aprobat mărirea sporurilor, ca modificare la legea salarizării au fost în parlamentarii PSD, în 2017, când erau în majoritate.
În prezent, sunt printre cei mai vocali, fiind în opoziție. Susțin că România are suficienți bani pentru eliminarea sporurilor.
Potrivit unui calcul prezentat de premierul Cîțu, sporurile personalului din Parlament ne costă 27 de miliarde de lei O sumă numai bună să fie folosită pentru salvarea companiilor de stat în faliment sau pentru dotarea spitalelor.