De asemenea, responsabilii mai cer ca focarele de Covid-19 să intre în calculul ratei de infectare din absolut fiecare localitate. Actualmente, documentul a trecut de şedinţa de Guvern şi aşteaptă să fie publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit premierului Florin Cîţu, începând cu data de 12 februarie, starea de alertă va fi prelungită, iar toate restricţiile şi măsurile cu privire la prevenirea răspândirii infectării cu virusul chinezesc rămân cele care au fost aplicate până în prezent.

În starea de alertă, masca rămâne în continuare obligatorie

Începând cu data de 15 mai, România se află în stare de alertă, ceea ce înseamnă că masca va rămâne în continuare obligatorie în spaţiile publice. De asemenea, se menţine interdicţia de a se organiza evenimente mari, evenimente în interior sau în exterior, iar competiţiile sportive se vor desfăşura în continuare fără spectatori.

„A fost prelungită (n.r. starea de alertă)”, a spus Florin Cîţu, după şedinţa de Guvern de miercuri, care a prezentat şi o nouă formulă de calcul cu privire la stabilirea ratei de incidenţă care se va aplica peste doar două săptămâni.

Am cerut această analiză. Nu se va aplica imediat. Ea se va aplica peste 14 zile, tocmai pentru a avea o perioadă de tranziţie. Am cerut şi eu aceste date. Răspunsul a fost că aceasta este formula pe care o folosesc epidemiologii.

Nu am o problemă cu acest lucru. Nu modifică foarte mult, pentru că noi deja am vaccinat şi în spitale, şi în centrele de bătrâni, unde puteau să apară focare şi de aceea permite şi această perioadă de 14 zile. Este doar o modificare pur statistică pentru a avea informaţia aproape de realitate şi este o formulă pe care o folosesc toate ţările din UE, deci nu este nimic care să ne îngrijoreze”, a spus premierul.

Aşadar, urmează să vedem dacă starea de alertă va fi din nou prelungită după aceste 30 de zile.