Mini-sesiunea plenară din data de 24-25 martie 2021 a Parlamentului European a fost prilej de discuţie pe tema calităţii aerului înconjurător, fiind votate o serie de avize.

Raportorul grupului popularilor europeni a fost europarlamentarul PNL/PPE, Gheorghe Galcă, primarul Aradului, cel care ş-a asigurat de respectarea „valorilor celui mai mare grup politic din Parlamentul European”, de corelarea acestora cu nevoile reale ale cetăţenilor şi de redresarea economică în contextul pandemiei actuale.

Gheorghe Falcă: „Statele Membre ar trebui să se concentreze pe inovații și investiții”

„Am fost implicat în elaborarea avizului comisiei pentru transporturi și turism pentru comisia de mediu din Parlamentul European privind punerea în aplicare a directivelor privind calitatea aerului înconjurător: Directiva 2004/107 / CE și Directiva 2008/50 / CE. Trebuie spus că am scos în evidență rolul dezvoltării infrastructurii 5G și a Gigabiților în monitorizarea scalabilă a calității aerului prin senzori de poluare a aerului.

În mod clar, Statele Membre ar trebui să se concentreze pe inovații și investiții pentru o conectivitate îmbunătățită de-a lungul coridoarelor de transport pe scară largă urbane și rurale, în conformitate cu Obiectivele strategice ale UE pentru 2025 privind conectivitatea 5G și a Gigabiților. Aș vrea să subliniez importanța unor expertize și a resurselor suficiente disponibile la nivel local și regional pentru elaborarea planurilor de calitate a aerului și elaborarea implementării și evaluării măsurilor de îmbunătățire a calității aerului.

Încurajez atât statele membre, cât și autoritățile locale și regionale să apeleze la principalele mecanisme de finanțare, cum ar fi Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune, pentru a face din calitatea aerului o prioritate în sine și să pună în aplicare planuri de mobilitate urbană durabilă strategice și bazate pe dovezi, care vizează o planificare coordonată a politicilor, stimulentelor și subvențiilor, pentru toate sectoarele și modurile de transport.

În plus, nu trebuie uitate măsurile de încurajare a lansării încărcării electronice și a altor combustibili alternativi sau sisteme de propulsie, cum ar fi gazul natural lichefiat (GNL), bateriile litiu-ion, hidrogenul, pilele de combustibil și energia din rețea”, a transmis europarlamentarul Gheorghe Falcă.

În cele din urmă, europarlamentarul a punctat că „este crucial să investim în transportul public durabil și accesibil și în măsuri pentru reînnoirea parcului existent de vehicule ale transportului în comun”.