Reacțiile adverse ale vaccinurilor anti-Covid sunt în curs de investigare, însă, statul a recunoscut că nu știe cu exactitate câte dintre acestea sunt raportate.

Inițial, în unele centre de vaccinare au fost distruse doze de vaccin, din cauza faptului că nu au fost ținute la temperatura corespunzătoare.

Ulterior, centrele au fost închise, din cauza lipsei de doze. Platforma creată pentru programare la vaccin a avut erori.

În primele etape, destinate persoanelor din categoria vulnerabilă, s-au vaccinat și persoane care ar fi trebuit să aștepte categoria generală.

Câte reacții adverse au vaccinurile. Există o subraportare a acestora

La acest moment, campania de vaccinare anti- Covid continuă. Se imunizează populația generală, în baza programării.

Sunt raportate reacții adverse cunoscute sau mai puțin cunoscute. Coordonatorii campaniei de vaccinare au recunoscut că există o subraportare a numărului de reacții adverse.

Avem o subraportare a reacţiilor adverse. Asta a spus coordonatorul campaniei de vaccinare” , Valeriu Gheorhiță, la Digi24.

Ce trebuie să faci când ajungi la centrul de vaccinare

Cei care aleg să se vaccineze împotriva Covid trebuie să știe, că au dreptul să vadă doza de vaccin(compania care a produs vaccinul), să fie asistați după administrarea serului și să raporteze orice reacție adversă.

Dacă reacțiile persistă mai mult de 24 de ore, medicul de familie sau coordonatorul centrului de vaccinare are obligația de a raporta reacțiile adverse necunoscute pentru investigare.

„Pentru ziua vaccinului a fost gândit acest sistem cu posibilitatea alegerii intervalului orar, tocmai pentru a da posibilitatea persoanelor să-şi aleagă momentul vaccinării în funcţie de program. Dacă ele au anumite reacţii după vaccinare, ele pot solicita o adeverinţă de la medic.

Află ce reacție produce vaccinul anti- Covid în corp 

„Pot să vă spun că uitându-ne pe reacţiile adverse, mai mult de două treimi sunt raportate de pacienţi” , a declarat Valeriu Gheorghiță.

Cele mai controversate reacții adverse au fost raporatate, în toată lumea, la dozele produse de Astra Zeneca. S-au menționat trombozele, ca reacții adverse necunoscute.

Cele mai frecvente reacții adverse după adminisrarea vaccinului anti- Covid: sunt febră, febră musculară, dureri de cap, vărsături. Medicii încearcă să le combată cu antialergice, dacă nu dispar în intervalul a câtorva ore.