Acesta a fost aspru criticat de judecători, după ce a amânat trecerea de la completurile de doi judecători la completuri formate din trei magistrați pentru dosarele aflate în apel.

Recent, a transmis printr-un comunicat de presă că a amânat și creșterea vârstei de pensionare a judecătorilor și procurorilor și va propune abrogarea pensionării anticipate care, va intra în vigoare tocmai anul viitor, în ianuarie 2022.

În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022.

Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun .

Val de plecări din justiție. Instanțe fără magistrați

Până atunci, efectul asupra sistemului de justiție este devastator. În numai câteva zile, s-au pensionat 26 de magistrați, potrivit g4media.ro, deși ar fi putut rămâne încă în activitate.

Judecătorii și procurorii s-au grăbit, astfel, să nu  prindă modificări legislative care i-ar fi scos la pensie mai târziu.

Cele mai mari instanțe din țară, cum sunt tribunalele din București, Cluj, Brașov, Sibiu, Constanța se confruntă deja cu  lipsa a magistraților și cu foarte multe dosare pe rol.

Mai mult decât atât, termenul maxim pe care îl au judecătorii pentru motivarea hotărârilor este de 90 de zile, în caz contrar, justițiabilii sunt afectați, iar judecătorii pot fi sancționați pentru întârzierea lucrărilor .

Ce au cerut magistrații Guvernului

Magistrații, prin Asociația Magistraților din România(AMR) au solicitat Guvernului să abroge Ordonanța de Urgență privind modificarea organizării de justiție, arătând că prin decizia lui Stelian Ion toate hotărârile definitive riscă să fie desființate, pe motiv de compunere ilegală a completului de judecată.

Stelian Ion este de profesie avocat și printre clienții săi s-a numărat și Radu Mazăre, fost primar al Constanței, condamnat definitiv pentru fapte de corupție.