Pentru a afla cât mai multe despre virusul care a ucis milioane de oameni, cercetatătorii spanioli au făcut studii, evaluând peste 5000 de pacienți internați cu Covid.

„Aceste rezultate au multe implicaţii, de la evaluarea iniţială a pacienţilor şi până la capacitatea de a înţelege fiziopatologia. Este posibil ca invazia epileliului nazal să activeze o imunitate adecvată, evitând astfel furtuna de citokine”, a declarat Jesus Porta-Etessam, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii Complutense din Madrid (UCM) şi principalul autor al studiului, citat de Agerpres.

Studiu. Pierderea mirosului, semn bun în cazul pacienților cu Covid

Datele centralizate de cercetătorii spanioli arată că femeile sunt cel mai afectate de disfuncțiile olfactive și de gust. Aproximativ 12,41 % dintre femeile consultate au raportat aceste simptome și au avut o rată de vindecare rapidă.

În ceea ce privește bărbații, 8, 67% dintre aceștia au avut aceste simptome timpurii. Cei cu afecțiuni renale și pulmonare au fost mai afectați, iar vindecarea s-a făcut mai greu, au raportat cercetătorii madrileni.

Program pentru pacienții post-Covid. În România, abia se conturează

Pierderea mirosului și a gustului sunt, însă, și simptome post-Covid.

Medicii vorbesc deja despre long post Covid, ceea ce înseamnă că pacienții care nu au avut probleme respiratorii severe, rămân cu pierderea mirosului, a gustului, dureri musculare și de cap timp de câteva luni bune.

Pentru aceștia, sunt indicate terapii alternative cum ar fi kinetoterapie, aerosoli, oxigenoterapie, gimnastică respiratorie.

Medicii români i-au cerut ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, să inițieze un proiect de lege pentru decontarea acestor servicii medicale.

La acest moment, statul nu asigură tratamentul pacienților post-Covid, deși necesitatea acestora este de strictă necesitate, i-au transmis medicii lui Vlad Voiculescu.

„Ideea e că toate persoanele care au aceste complicaţii pe termen lung şi simptome trebuie să fie analizate într-un centru post-COVID. Apoi,  urmărite pe termen lung, să se vadă de unde a pornit problema.   Ce li se poate face”, a explicat medicul Simona Carniciu, la Antena3.