Cercetarea privind daunele Cernobîl  a avut loc pe voluntari născuți între 1987 şi 2002. Li s-a făcut screening-ul întregului lor genom, relatează BBC.

”Am examinat genomul mamelor şi al taţilor şi apoi pe cel al copiilor. Şi am petrecut încă nouă luni în căutarea oricărui semnal – în numărul acestor mutaţii – care să fie asociat cu expunerea părinţilor la radiaţii. Nu am găsit nimic”, a spus sursa citată.

Acest lucru înseamnă, spun oamenii de ştiinţă, că efectul radiaţiilor asupra corpului unui părinte nu are niciun impact asupra copiilor pe care îi va concepe.

„Există o mulţime de oameni cărora le-a fost frică să aibă copii după bombele atomice de la Nagasaki şi Hiroşima”, a declarat profesor Thomas pentru BBC News, citat și de Agerpres.

Studiu. Radiațiile de la Cernobîl nu au fost transmise copiilor

Inițial, mai mulți medici, în special endocrinologi, au asociat cazurile de cancer tiroidian cu mutațiile ADN produse de daunele de la Cernobîl. Cercetătorii susțin că nu poate exista o legătură între această boală nemiloasă, din punct de vedere biologic.Nici în cazul copiilor născuți, nici în cel al cărora erau la stadiul de embrion.

„Aici nu ne uităm la ce s-a întâmplat cu acei copii care se aflau (în uter) în momentul accidentului; ne uităm la ceva numit mutaţii novo”, a spus profesorul.

Acestea sunt noi mutaţii în ADN – apar aleatoriu într-un ovul sau într-o celulă din spermă. În funcţie de locul în care apare o mutaţie în schema genetică a unui bebeluş, aceasta nu ar putea avea niciun impact sau ar putea fi cauza unei boli genetice.

„Există aproximativ 50-100 dintre aceste mutaţii în fiecare generaţie – şi sunt aleatorii”, a explicat dr. Chanock. ”În anumite privinţe, acestea sunt elementele de bază ale evoluţiei. Acesta este modul în care noi schimbări sunt introduse în populaţie la naştere”, a menţionat dr. Chanock, pentru sursa citată.