Conform acestui studiu, , persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus în formă uşoară şi nu au necesitat spitalizarea, nu au dezvoltat un răspuns imunitar suficient. Dacă nu au imunitate dezvoltată suficient cresc posibilităţile de reinfectare, inclusiv cu aceeaşi variantă contractată iniţial. Studiul Fundaţiei Oswaldo Cruz va fi publicat în mai de revista Emerging Infectious Desease (EID).

Dacă o persoană se reinfectează cu aceeaşi variantă, acest lucru se produce deoarece pacientul nu şi-a creat o memorie imunitară. În cazul unei a doua variante, acest lucru se întâmplă deoarece ea ar scăpa atenției sistemului imunitar.  Studiul relevă că virusul nu ar fi recunoscut de memoria generată anterior, fiind relativ diferit.

Cercetătorii au monitorizat un grup de 30 de persoane de la începutul lui martie 2020, când s-a declanşat pandemia în Brazilia, şi până la sfârşitul anului trecut. Dintre aceştia, patru au fost infectați cu SARS-Cov-2, iar unii dintre ei s-au reinfectat cu aceeaşi variantă.

În cele patru cazuri, prima infectare s-a produs cu simptome uşoare. Însă la cea de-a doua contagiere, simptomele au fost mai frecvente şi mai puternice, dar nu au necesitat spitalizare.

Poate fi necesară mai mult de o expunere pentru a dezvolta un anumit grad de imunitate

„Aceste persoane nu au avut o imunitate detectabilă decât după cea de-a doua infectare. Acest lucru ne determină să credem că pentru o parte din populaţie care a contractat o formă uşoară a bolii, nu este suficientă o singură expune la virus, fiind necesară mai mult de una pentru a dezvolta un anumit grad de imunitate”, a explicat Thiago Moreno, cercetător la Centrul de Dezvoltare Tehnologică şi Sănătate Fiocruz şi coordonator al studiului.

Deşi până acum a fost studiată posibilitatea contagierii de două ori cu SARS-CoV-2, Moreno nu a eliminat posibilitatea şi unei a treia contagieri.

„Nu ştim cât durează imunitatea post-COVID-19. O persoană ar putea fi vulnerabilă la o nouă reinfectare, inclusiv la contractarea unei variante diferite a coronavirusului‟, a precizat expertul brazilian.

La studiu au participat cercetători de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro (UFRJ), de la Institutul de Educaţie şi Cercetrae D’Or (Idor) şi de la compania chineză MGI Tech.