Studiul arată că  simptomele neurologice ale COVID-19 cresc riscul de deces, relatează EFE.

„Prezenţa oricărui simptom neurologic legat de COVID-19, de la ceva aparent inofensiv precum pierderea mirosului şi până la evenimente mai importante, precum accidentele cerebrovasculare, se asociază cu un risc de şase ori mai mare de deces

După un an încă luptăm împotriva unui inamic invizibil şi necunoscut, avem nevoie de informaţii: trebuie ă învăţam tot ceea ce putem despre impactul neurologic al COVID-19 de la pacienţii care au fost grav bolnavi şi de la cei care au supravieţuit” , a precizat Sherry Chou, profesor de neurologie,  Universitatea din Pittsburg (SUA), menționează Agerpres.

Rezultatele  au fost obţinute pe baza a 3.744 de adulţi spitalizaţi în 133 de centre de pe cele cinci continente.

COVID.  Sunt și simptome care arată o formă ușoară

Un alt studiu internațional vorbește despre primele semne ale infectării cu Covid. Acestea ar fi simptomele care atrată că e vorba despre o formă ușoară de Covid.  Este vorba despre  pierderea mirosului și a gustului, febra ușoară. Despre aceste simptome, cel mai nou studiu al cercetărilor de la Universitatea Complutense şi de la Spitalul Clinic San Carlos din Madrid, arată că este un semn de Covid – ușor spre mediu, relatează EFE

„Aceste rezultate au multe implicaţii, de la evaluarea iniţială a pacienţilor şi până la capacitatea de a înţelege fiziopatologia. Este posibil ca invazia epileliului nazal să activeze o imunitate adecvată, evitând astfel furtuna de citokine”, a declarat Jesus Porta-Etessam, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii Complutense din Madrid (UCM) şi principalul autor al studiului, citat de Agerpres.

Medicii, îngrijorați de simptomele post COVID

În toată lumea s-au înregistrat cazuri de post long COVID. Sunt simptomele după infectare: oboseală cronică, dureri musculare, dificultăți respiratorii, dureri de cap. Medicii spun că e nevoie de terapii complexe, de la gimanstică medicală până la investigații pulmonare.

În România se ia în calcul ca aceste terapii să fie suportate de stat.