Studiul celor de la a Centrului Naţional de Cercetare asupra Evoluţiei Umane (CENIEH) din Spania arată că a avut loc în Africa, în urmă cu 78 000 de ani.
Rămășițele au fost găsite în peştera carstică numită Panga ya Saidi , relatează Reuters.
Arheologii spun că ar fi un copil de 2-3 ani. Pare îngropat într-un mormânt de mică adâncime, săpat într-o peşteră, cu capul sprijinit pe o pernă şi partea superioară a corpului înfăşurată într-un giulgiu, moează sursa citată.
Studiu. Tot ce știam despre omenire e fals! Totul pornește din Kenya
”Copilul a fost îngropat într-un loc rezidenţial, aproape de zona în care a trăit această comunitate. Asta demonstrează cât de intim sunt legate viaţa şi moartea. Doar oamenii tratează morţii cu acelaşi respect, consideraţie şi chiar sensibilitate cu care îi tratează pe cei vii. Chiar şi când murim, continuăm să fim cineva pentru grupul nostru’
‘A fost, probabil, o acţiune de grup, poate a membrilor familiei copilului. Toate aceste comportamente sunt, desigur, foarte asemănătoare cu cele observate în prezent la propria noastră specie, aşa că putem rezona cu acest act, chiar dacă înmormântarea a avut loc în urmă cu 78.000 de ani”, a declarat arheologul Nicole Boivin, directoarea Institutului Max Planck pentru Ştiinţa Istoriei Umane din Germania, care se numără de asemenea printre autorii studiului, precizează Agerpres care citează Reuters.
Studiul spaniolilor are relevanță pentru evoluția vieții în Africa. Până la acest moment, nu se cunoștea aceste aspecte ale funeraliilor, care apar destul de evoluate pentru acea perioadă.
”Este, cu siguranţă, foarte interesant şi poate fi o dovadă a suferinţei sau tristeţii deosebite faţă de o pierdere atât de timpurie a unei persoane iubite”, a spus Martinón-Torres.
Mtoto a făcut parte dintr-o cultură de vânători-culegători. Au fost găsite mai multe rămăşiţe de diferite specii de antilope şi alte tipuri specifice ținuturilor tropicale, mai scrie sursa citată.
sursă foto: Reuters