Studiul britanicilor a demonstrat că o singură doză administrată de serul Pfizer oferă imunitate la fel ca în cazul celor vindecați de Covid.

Cercetarea a fost realizată de Universităţile Sheffield şi Oxford cu suportul Consorţiului de Imunologie la Coronavirus din Marea Britanie.

Concluzia este că 99% dintre persoanele imunizate au generat răspunsuri puternice imune la după prima doză Pfizer Biontech.

Studiu. Vaccinul Pfizer, eficient după prima doză

Specialista în imunologie, Susana Dunachie, de la Departamentul de Medicină Oxford spune că în cazul persoanelor neinfectate, celulele de protecție ale organismului reacționează imediat.

“SIREN demonstrează o eficacitate foarte mare a vaccinului împotriva spitalizării după o singură doză, majoritatea acestor oameni nefiind infectaţi anterior. Aşadar, ceea ce încercăm să facem este să analizăm mecanismul în acest caz”, a declarat reporterilor Susanna Dunachie de la Departamentul de Medicină Nuffield al Universităţii Oxford.

Observăm răspunsuri ale celulelor T şi anticorpilor după o singură doză la persoanele care nu au fost infectate anterior. Aşadar, găsim acest lucru destul de liniştitor”, a explicat specialista, citată de Reuters.

Potrivit analizelor, doza Pfizer este eficientă și împotriva mutației, descoperită în Africa de Sud.

Cercetătorii au recoltat probe de sânge colectate de la 237 de persoane. S-a constatat că răspunsurile anticorpilor şi celulelor T la subiecţii care nu au avut anterior COVID-19 erau similare cu cele generate în mod natural de infecţie, relatează Reuters.

Citește aici diferența dintre vaccinul cu ARN mesager și cel produs de AstraZeneca

Până la acest moment, dozele produse de Pfizer au fost cele mai utilizate. Medicii susșin că nu au întâmpinat reacții adverse necunoscute, iar așa-zisele decese suspecte în urma vaccinului sau rapelului sunt în curs de investigație.

Cele mai mari controverse le-au stârnit dozele produse de AstraZnecea, după mai multe reacții adverse și decese suspecte.

Agenția Europeană a Medicamentului a dat asigurări, însă, că nu există niciun pericol după acest vaccin.