Congresul SUA a ratificat victoria lui Joe Biden

Congresul SUA a ratificat joi victoria preşedintelui ales, democratul Joe Biden, în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie. Ratificarea congresului a avut loc după tensiuni fără precedent în SUA de la războiul civil din secolul XIX. Ziua de 6 ianuarie a fost deosebit de lungă și grea. Ea a fost marcată de un asalt asupra Congresului comis de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, cu scopul de a bloca procesul de confirmare a rezultatelor electorale.

Ședința congresului a durat atât de mult din cauza evenimentelor violente care au dus la evacuarea parlamentarilor, pe de o parte, dar și pentru că procedura prevede dezbateri separate ale celor două camere în cazul în care într-unul dintre state este contestat rezultatul, menționează capital.ro, citând surse din străinătate.

Vicepreședintele republican în exercițiu, Mike Pence, a certificat votul unui număr de 306 electori în favoarea lui Biden, față de 232 pentru Donald Trump. Pragul minim necesar era de 270 de mari electori.

Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, va depune jurământul și își va prelua funcția pe 20 ianuarie 2021. Washington DC rămâne în stare de asediu, cu Garda Națională mobilizată și interdicție de circulație pe străzi după ora 18:00.

Democratul Joe Biden a obţinut un număr record de 81,28 de milioane de voturi, iar preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump 74,22 milioane.

Au avut loc violențe ale republicanilor la Capitoliu. Acțiunea s-a soldat cu 4 decese și zeci de arestări.

America a fost sub asediu în ultima zi. Anunțul posibilei validări a lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA a produs adevărate revolte la Capitoliu. Asediul Capitoliului de miercuri s-a soldat cu 4 persoane decedate, 14 rănite, iar alte câteva zeci au fost arestate. Imaginile de miercuri din SUA au fost deosebit de îngrijorătoare pentru succesul democrației internaționale.

Şeful poliţiei din Washington DC a adăugat că cel puţin 14 ofiţeri de poliţie au fost răniţi, dintre care doi grav, în confruntările cu manifestanţii. Unul dintre aceşti ofiţeri a fost scos din cordonul de securitate de către demonstranţi, după care a fost atacat brutal de aceştia.