De regulă se solicită ajutor financiar de la instituțiile superioare care sunt nevoite să caute soluții pentru ajutorul acordat în astfel de situații deosebit de grave. Pentru prima dată în ultimele decenii sunt realizate deosebit de rapid proiecte de o valoare impresionantă pentru susținerea economică, pentru domeniul medical sau pentru evitarea falimentului din câteva domenii deosebit de afectate de pandemie.

Dacă săptămâna trecută Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind două bugete fabuloase ( bugetul multianual – în valoare de 1072 miliarde de euro și planul de redresare economică de 750 miliarde ), a fost rândul Satelor Unite ale Americii să aprobe duminică, 20.12.2020, cu întârziere din cauza unei ușoare instabilități prilejuite de procesul alegerii noului președinte american și a discuțiilor intense asupra legii, un pachet de ajutor în valoare totală de 900 miliarde de dolari pentru economie și pentru îngrijirea sănătății populației.

Liderii congresului american au anunțat, conform CNBS, preluat în România de către mediafax.ro , că au ajuns la un acord asupra unui proiect de lege care va face posibilă acordarea asistenței federale pentru gospodăriile americane, pentru companiile mici și pentru furnizorii de servicii medicale printr-o finanțare guvernamentală. Publicarea legii este așteptată pentru azi sau mâine. ” În cele din urmă, avem usținerea bipartită de care țara a avut nevoie”, a declarat Mitch McCornell, liderul majorității din Senatul S.U.A. Legea va fi astfel adoptată cel târziu marți, 22.12.2020, dar a fost deja semnată de către Donald Trump, care însă va face în curând loc la Casa Albă noului președinte, Joe Biden. Acordul este rezultatul unor discuții aprinse în societatea americană, la nivel politic și societal, asupra modului în care ar trebui realizat ajutorul, în ce valoare și căror sectoare și categorii cu prioritate. Ajutorul se dorește să se îndrepte către persoanele cu probleme și vulnerabile în condițiile în care societatea americană s-a polarizat și mai mult în ultimii ani, trimițând în sărăcie unele categorii care se împacă greu cu ideea. O precedere care este foarte așteptată pentru a fi pusă în aplicare este aceea de a se acorda 600 de dolari fiecărei familii aflată cu veniturile sub pragul sărăciei conform normelor S.U.A.