Conform unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), mai puțin de 20 % dintre locuințele din țara noastră sunt asigurate, informează AGERPRES.

De asemenea, în urma sondajului, peste 54 % dintre români susțin că sunt îngrijorați de pericolul unui cutremur.

Joi, 4 martie, se marchează 44 de ani de la cel mai devastator cutremur ce a lovit România. În urma cutremurului ,de aproape un minut, și-au pierdut viața 1.600 de persoane și 35.000 de locuințe au fost distruse. În ciuda existenței pericolului evident a unui cutremur în viitorul apropiat, românii nu se grăbesc să-și facă asigurare pe locuință.

Mai puțin de 20 % dintre locuințele din România au o poliță de asigurare. În 2020 s-a înregistrat o creștere ușoară cu trei puncte procentuale, față de 2019.

54 % dintre români sunt îngrijorați de producerea unui cutremur

Conform sociologilor, 54 % dintre români susțin că sunt îngrijorați de producerea unui cutremur în viitorul apropiat. De asemenea, 67% dintre români au susținut că știu să se protejeze în fața unei catastrofe, iar 55 % știu să folosească kituri de prim-ajutor.

INFP arată că, în țara noastră, anual, se înregistrează cel puțin 100 de cutremure cu magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter. În 2020 s-au înregistrat 118 cutremure cu magnitudine ce a depășit 3 grade pe scara Richter.

Cutremur de 4,8 grade pe scarea Richter înregistrat anul trecut în România

Cel mai puternic cutremur înregistrat anul trecut a avut o magnitudine de 4,8 grade și a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie.

În țara noastră, protejarea locuințelor prin asigurare este obligatorie prin lege. Poliția obligatorie acoperă trei riscuri ( cutremur, inundații și alunecări de teren) până la 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro.

Autoritățile recomandă cetățenilor să-și facă și asigurare facultativă. Această asigurare acoperă riscuri cum ar fi: incendiul, vijelia, furtuna sau vandalismul. Sumele corespund valorii reale a locuinței.

Conform unui sondaj realizat de IRES, mai puțin de 20% dintre români au asigurare pe locuințele lor.