Veşti bune pentru cultivatorii de usturoi din România. Programul de susţinere financiară pentru cultura de faţă continuă şi în anul 2021, iar în acest sens, Guvernul a aprobat în cursul zilei de joi programul de susţinere aferent.

Suma ajutorului de minimis pentru anul 2021

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru anul în curs, resursele financiare care sunt necesare pentru buna aplicare a schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de maximum 15 milioane de lei.

În cadrul şedinţei de Guvern organizată în data de 15 aprilie, s-a aprobat Hotărârea care modifică şi completează Hotărârea cu numărul 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„ precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia”.

Ce reglementează actul normativ

Astfel, prin intermediul actului  normativ de faţă se reglementează următoarele:

  • Se stabilește valoarea ajutorului de minimis în lei care se acordă beneficiarilor în anul 2021, respectiv 3.000 euro/ha la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2020.
  • Se stabilesc resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis pentru anul 2021,  respectiv maximum 15.000 mii lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 3.078 mii euro, care se asigură din bugetul MADR pe anul 2021.
  • Se stabilește perioada în care se va realiza valorificarea producției, 15 iunie – 22 noiembrie, precum și termenul de depunere a documentelor justificative, respectiv până la data de 29 noiembrie.
  • Se reformulează unele dispoziții pentru o mai mare claritate, în acord cu prevederile Regulamentului de minimis în sectorul agricol și cele ale legislației naționale.
    Potrivit Ministerului Agriculturii, pentru a fi considerați eligibili, producătorii agricoli trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp și să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp.

Aşadar, cultivatorii de usturoi pot sta liniştiţi ştiind că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale îi sprijină şi în acest an, indiferent de contextul pandemic de coronavirus.